Különleges otthoné az Év háza díj

Különleges otthoné az Év háza díj

Acéltornácos ház

Földes László és Balogh Csaba Nagykovácsiban épült Acéltornácos ház névre keresztelt családi háza nyerte az idei díjat. Az egyik különdíjat Mórocz Tamás Budakeszin épült családi háza kapta, a másik különdíjat Nagy Tamás nyerte fótligeti családi házával. A zsűri az előremutató szemléletet és az energia-hatékony megoldásokat támogatva dicsérő oklevelet ítélt Sinóros-Szabó Balázsnak Dunakeszin épült négylakásos passzívházáért.    

A versenyen részt vevő házak képei

A negyedik alkalommal meghirdetett pályázatra családi házak és maximum négylakásos lakóépületek tervezői nevezhettek. A verseny célja, hogy megismerje és megismertesse a szakmával a színvonalas, példamutató és követendő építészeti magatartásokat. Szoják Balázs, a verseny szervezője és a zsűri egyik társelnöke beszédében elmondta, azért élesztették újra a korábban már működő és éveken keresztül nívós pályázatot, mert rendkívül fontosnak érzik, hogy a fiatal, még kevéssé ismert építészek nevet és elismerést szerezzenek.

“Nagy szükség van a építészeti díjakra Magyarországon, hiszen régóta nem volt ilyen nehéz helyzete az építészeknek szakmai és egzisztenciális szinten egyaránt” – fogalmazott a szakember. Véleménye szerint a szakmai szervezetek újraszervezésére, összefogására, valamint az Év háza pályázathoz hasonló civil kezdeményezésekre van szükség. Beszédében kiemelte és megköszönte a zsűri munkáját, amelytől az egész verseny valóban színvonalassá és hitelessé vált. Idén a zsűri elnöke Nagy Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építész tanszékének vezetője volt. Társelnökként részt vett a díjazottak kiválasztásában Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Noll Tamás, a Magyar Építész Kamara elnöke és Szoják Balázs, az Év háza díj jogtulajdonosa.      

Acéltornácos ház

Acéltornácos ház

A pályázatnak az is célja, hogy minden évben társadalmilag és az építészszakma számára is elismert szakemberek válasszák ki a díjazottakat. Ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűritagok mellé minden évben meghívást kapnak az előző év Ybl Miklós-díjas építészei. Így zsűrizett 2011-ben Kalmár László, Klenk Csaba, Kruppa Gábor, Mikó László és Zsuffa Zsolt, valamint az Év háza korábbi kurátora Körtvélyesi Istvánné és Tóth Elek a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) magasépítési tanszékének tanszékvezető-helyettese.      

A nyertesek nem csak pénzjutalomban és szakmai elismerésben részesültek, de részt vehetnek a Visegrádi Négyek családi házait bemutató kiállításon is. A V4 családi ház kiállítás tíz magyar résztvevője az Év háza és az ahhoz kapcsolódó V4 pályázat nevezőiből kerül kiválasztásra. Idén – az előző évekhez hasonlóan – Magyarország rendezi meg először a kiállítást az építészet világnapján, amely a magyar nyertes házakon kívül bemutatja Csehország, Lengyelország és Szlovákia kortárs építészetét, majd utazik tovább a többi országba. A kiállítás az Év háza díjátadóval egy időben nyílt meg Budapesten, a MÉSZ székházának Kós Károly termében.