Magyar fiatalok sikere Európában

Magyar fiatalok sikere Európában

Két fiatal egy erdőben

Az első ízben 2011-ben meghirdetett verseny döntőjét a lengyelországi Ruciane-Nida-ban (Masuria) rendezték meg, szeptember 28-29-én. A döntőben tizenegy ország csapata mérte össze tudását, és mutatta be hazája erdeinek jelentőségét, szépségét. A magyar csapat mind a tudásfelmérőben, mind a bemutatóban a második helyen végzett, s ezzel összetettben megnyerte a versenyt a második helyezett lengyel és a harmadik helyezett osztrák csapat előtt.

Baár–Madas Református Gimnázium

Baár–Madas Református Gimnázium 

A magyar csapat tagjai: Kemenes Anna, Pásztori Zsolt, Ujvári Gergely, felkészítő tanáruk Vetlényi Dávid. A nemzetközi diákmezőny tagjai találkozhattak országuk magas rangú képviselőivel is, akik a Masuria régióban megtartott EU konferencián vettek részt. A verseny célja, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai megismerjék Európa és az egyes tagállamok erdeit, a természet és környezetvédelemben betöltött szerepüket, valamint az erdészet jelentőségét. A megszerzett tudás révén megtapasztalják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, de az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.

A verseny két – nemzeti és nemzetközi – fordulóból állt. A hazai versenyt az Országos Erdészeti Egyesület és a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai, Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny szervezői bonyolították le. A nemzeti fordulóban legeredményesebben szereplő csapat jutott a nemzetközi döntőbe. A versenyt a tervek szerint jövőre is megrendezik.