A Vöröskereszt továbbra is segít

A Vöröskereszt továbbra is segít

A vörösiszapban álló ember

A szervezet munkatársai és az önkéntesek élelmiszer és tisztítószer csomagokat, védőfelszereléseket, tűzifát osztanak, pótolják az ingóságokat, felújítanak, segédkeznek a lakóházak vásárlásánál és a melléképületek felépítésében. A Vöröskereszt katasztrófaszámláján összegyűlt négyszázmillió forintos adományából gazdálkodott, amelyből kétszázhatmillió forint a 1749-es segélyvonal segítségével gyűlt össze.

Vörösiszapal elöntött Devecser

Devecser

A Vöröskereszt Veszprém megyei és budapesti kollégái már a katasztrófa első napján a helyszínre érkeztek, hogy részt vegyenek a segítségnyújtásban. A mentési munkálatok mellett gyorssegélyt is juttattak a területre, amely a mindennapi élethez szükséges élelmiszereket, ásványvizet, tisztító és tisztálkodási szereket és védőfelszerelést tartalmazta. Ezzel párhuzamosan folyamatosan biztosították a szervezethez beérkező adományok gyűjtésének és kiosztásának feltételeit. Tavaly október óta tizenhétezer élelmiszer, tizennégyezer vegyi áru csomagot, több mint százharmincezer ásványvizet osztottak ki Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely településen. Ennek összértéke száznyolcvanmillió forint volt.

Az ingóságok pótlása kiemelt helyet kapott a segítségnyújtásban, a szervezet több mint kétezerötszáz háztartási gépet vásárolt a rászoruló családoknak. A segítők mindezek mellett részt vettek a vörösiszap-károsult családok házainak felújításában, a devecseri általános iskola felújítási munkálataiban és tizenegy család házvásárlását is segítették. Ezekre a célokra közel nyolcvanmillió forintot fordítottak. A tél beálltáig még öt család számára könnyűszerkezetes melléképületek építését oldja meg a szervezet, valamint a kerti munkához szükséges eszközöket kapnak a vörösiszap-károsult családok. 

Devecser új házakkal

Devecser

“A Magyar Vöröskereszt önkéntesei és munkatársai szoros együttműködésben dolgoztak a helyi önkormányzatokkal és a területen tevékenykedő segélyszervezetekkel, így megfelelő módon és gyorsan tudtunk reagálni a felmerült szükségletekre” – fogalmazott Habsburg György, a segélyszervezet elnöke. “Köszönet minden adományozónak, akik az árvíz után ismét bizalommal fordultak a Magyar Vöröskereszthez és pénzbeli, tárgyi adományt ajánlottak fel, ezzel segítve a kárterületen végzett munkánkat” – tette hozzá. A humanitárius szervezet devecseri segélyművelete december 31-én fejeződik be.

Kapcsolódó cikkek