Okos hálózatokkal kevesebb a kiadásunk

Okos hálózatokkal kevesebb a kiadásunk

házat festő család

Fogalmazott Herczog Edit a General Electric és a Régiók Bizottsága közös rendezvényén kedden. A villamos energia fogyasztásának a jövőben 20%-osra jósolt növekedését már úgy kell kielégíteni, hogy mind a hatékonyság javítása, mind a szénszegény technológiák alkalmazása nagyobb szerepet kapjon a termeléstől a fogyasztásig. Magyarul, a folyamat minden pontján figyeljenek arra, hogy ne vesszen el feleslegesen az energia, illetve klímabarát módon történjen annak előállítása, szállítása és felhasználása.

égő

Azok az energiahálózatok, amelyek a fejlett informatikai technológiákkal keresztezve képesek a fogyasztók igényei szerinti leghatékonyabb áramszolgáltatásra, kulcsszerepet töltenek be a hatékonyság növelésében. A képviselő szerint legalább ilyen fontos a közlekedés reformja, az elektromos autók elterjedése, illetve az azokat kiszolgáló villamosenergia-hálózat teljes körű kiépítése. Ahogy száz éve a szenes vasalót használó háziasszony el sem képzelhette az elektromos vasaló nyújtotta kényelmet, úgy lesz a mindennapok része néhány évtized múlva a ma még utópisztikus elektromos közlekedés.

A növekvő igényt kiszolgáló új hálózatokat úgy kell kiépíteni, hogy azok ne csak Nyugat-Európában tegyék lehetővé a versenyképes átállást a környezetbarát technológiákra, de keleten is. Ehhez azonban át kell lépni azt a szakadékot, amely ma még a száguldó informatika és a Csipkerózsika álmát alvó energiaszektor között húzódik. Herczog hozzátette, a technológiai fejlesztés mellett a törvényhozás terén is hatalmas munka vár Európára, mert az energia, a közlekedés, az információtechnológia és a belső piac szabályozását úgy kell majd összefésülni, hogy azt uniós, regionális és tagállami szinten is képesek legyenek bevezetni.