Véglegesítette költségvetési javaslatát az MSZP

Véglegesítette költségvetési javaslatát az MSZP

Mesterházy Attila

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a kormány révén benyújtott büdzsé illúziókra épül, megszorításokat tartalmaz, elszegényedést hoz és várhatóan recesszióba taszítja az országot, míg az MSZP tervezete igazságosabb adórendszert alakítana ki, segítené a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést. Hangsúlyozta, hogy bár az államadósság csökkentését hosszú távon helyes célnak tartják, az nem lehet kizárólagos törekvés, helyette a gazdaság élénkítését tekintik elsődlegesnek.

Aprópénz és malacpersely

A munkára rakódó terheket csökkentené, a tőkejövedelmek adóját növelné, és pénzügyi tranzakciós díj bevezetését is kezdeményezi az MSZP. Az utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy frakciójuk az európai szocialisták kezdeményezéséhez csatlakozva már tavaly benyújtotta erre vonatkozó indítványát, amelyet az akkori kormányzati elutasítás után most – miután az Európai Bizottság elnöke is megfontolásra javasolta a pénzügyi tranzakciós díj bevezetését – “leporoltak” és átdolgoztak.

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője azt emelte ki, hogy javaslatuk a kiskeresetűek érdekében havi tizenhatezer forintig fenntartaná az adómentes sávot, évi ötmillió forintot meghaladó jövedelem felett pedig a tizenhat százalékos személyijövedelemadó-kulcson kívül további tizenhat százalékos szolidaritási hozzájárulást vetne ki. Az MTI kérdésére azt, hogy második adókulcs bevezetése helyett az évi ötmillió forint feletti jövedelmekre külön törvény alapján vetnék ki a szolidaritási hozzájárulást, Szekeres Imre azt mondta: megítélésük szerint ez egyszerűsítené az adózók dolgát. Ugyanakkor érzékeltette, ez a megoldás arra az esetre, ha a kormánytöbbség a későbbiekben alkotmányos szinten próbálná megakadályozni a progresszív adórendszer bevezetését.

Pénzügyi kimutatás, számológép

Az MSZP emellett kezdeményezi a családi pótlék megemelését, valamint hogy azok az alacsonyabb keresetű családok, amelyek nem tudják igénybe venni a családi adókedvezmény teljes összegét, a különbözetet támogatásként kapják meg. Javaslatot tesz az ellenzéki párt a nyugdíjaknak az infláció mértékénél nagyobb, 5,2-5,3 százalékos emelésére és arra is, hogy az alapvető élelmiszerek áfája 18-ról 5 százalékra csökkenjen. Szekeres Imre beszélt arról is, hogy a gazdaság növekedését nem ösztönző társaságiadó-csökkentés helyett a munkát terhelő járulékot kellene jövőre három, majd újabb két százalékkal csökkenteni.

Kezdeményezi továbbá az MSZP, hogy az állami finanszírozású felsőoktatási helyek száma ne csökkenjen, és azt is, hogy a kulturális kiadásokat ne mérsékeljék a költségvetésben. Összegezve azt mondta, hogy olyan átrendezést javasolnak, amely a mainál igazságosabb adórendszert eredményezne, és százötvenhatmilliárd forinttal növelné a költségvetés adóbevételeit. Kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy javaslatukat – mivel költségvetési javaslat benyújtására ellenzéki pártként nincs lehetőségük – módosító indítványokban terjesztik elő.

Mesterházy Attila azt is bejelentette, hogy az MSZP-frakció kezdeményezi, hogy minden illetékes parlamenti bizottság vegye napirendjére a megyei önkormányzatok intézményeinek állami átvételét, hogy a kormány a testületek előtt beszámolhasson szándékairól. Véleményük szerint jogszabályellenes, hogy a megyei közgyűlések nem tárgyaltak erről a kérdésről.