Már bíróság előtt állnak

Már bíróság előtt állnak

bíróságonMegkezdődött az ukrán cigaretta csempészetével foglalkozó bűnszervezet tagjainak pere pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A gyanú szerint Képíró Imre és huszonnégy társa legalább háromszázhatvannyolcmillió forint értékű dohányáru Magyarországra szállításában vett részt. 

Az ügyész több, mint egy órán keresztül ismertette a terjedelmes vádiratot, miszerint az elsőrendű vádlott 2008-ban megrendelőként csatlakozott egy magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú férfi irányítása alatt álló Ukrajnában működő csempészszervezethez. A jól kiépített és szervezett, tagjait mobiltelefonokkal és adóvevőkkel felszerelő társaság a cigaretta szállításához Németországból vásárolt autókat, és házilag tettek őket alkalmassá a nagyobb mennyiségű dohányáru fuvarozására.

A másodrendű vádlott, Fellár Sándor korábban határőrként dolgozott Tisztaberek községben, majd 2008-ban lett vezetője az egyik bűnözői körnek. Közvetlen kapcsolatba került az ukrán férfival és Képíró Imrével; a szervezetbe a magyar-ukrán határ közelében lévő települések lakosait – a büntetőper vádlottjait – vonták be, ők a határ túloldaláról érkező szállítmányok érkezését biztosították, átvételkor figyelték a rendőrjárőrök és a határőrök mozgását, segítettek a cigaretta szállítási útjának biztosításában. A figyelői tevékenységért, illetve a sikeres közreműködésért az elsőrendű vádlott fizetett, a legkisebb szerepet betöltő figyelő előbb átlagosan tizenötezer, később már húszezer forintot kapott.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott 2009 tavasza és ősze között kilenc alkalommal több ezer doboz cigarettát rendelt az ukrán szervezettől, ezeket később értékesítette. Képíró Imrét 2009. szeptember 9-én Fehérgyarmaton fogták el a rendőrök, miután autóját hátrahagyva gyalogosan próbált menekülni.

A Fellár irányítása alá tartozó társaság legalább hét alkalommal közreműködött százhetvenkilencezer doboz cigarettának a zöldhatáron át Magyarországra csempészésében. Az elsőrendű vádlott lebukása után Fellár Sándor és a harmadrendű vádlott, Czibora Tamás, aki hasonló szervezettel vett részt a csempészetben, megállapodott, hogy harmadrendű vádlott lép Képíró helyére. Ettől kezdve 2010 szeptemberétől a vádirat szerint háromszor hoztak be cigarettát.

A társaságok legalább háromszázhatvannyolc millió forint értékű, ukrán adó- és zárjeggyel ellátott cigaretta megszerzésében vettek részt – olvasható a vádiratban. A bűnszervezetek összesen huszonöt tagját sikerült leleplezni, a megyei főügyészség különösen nagy értékű, jövedéki termékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett jövedéki orgazdaság bűntettével vádolja őket. A pénteki tárgyaláson a vádlottakat hallgatták meg, a per hétfőn folytatódik a szabolcsi bíróságon.