„A szélsőségek elleni összefogás nemzeti ügy”

„A szélsőségek elleni összefogás nemzeti ügy”

Mesterházy Attila

Mesterházy Attila közleményében azt írta: “történelmünk egyik legszégyenteljesebb, legtragikusabb napja 1944. október 15-e. Sikertelen kiugrási kísérlet, puccs és nyilas hatalomátvétel. A vesztésre álló háború drámai végjátszmájában több százezer ember pusztul el, az országot kifosztják, a polgárjogot lábbal tiporják – kihal a civilizáció alapértékeit jelentő európai szellemiség”.

Kéz a kézben emberkék

Mint fogalmazott, a náci eszmék tombolása, a magyarországi nyilas rémuralom önmagában óriási tragédia, amely szabad utat enged a gyűlöletnek és az intoleranciának, intézményesíti az erőszakot. A szocialista pártelnök-frakcióvezető szerint a demokrácia akkor lesz erős, ha a parlamenti pártok, a civil mozgalmak és a magyar kultúra jeles képviselői egyként megálljt parancsolnak a kirekesztő eszmék szószólóinak.

Felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági bizonytalanság, a holnaptól való félelem veszélyes táptalaja a legaljasabb eszméknek, a sokasodó gazdasági és szociális problémák legnagyobb vesztesei pedig manapság ismét a legkiszolgáltatottabbak, a szegények, a romák, a hajléktalanok. “A szélsőségek elleni összefogás nemzeti ügy, a demokrácia biztosítéka. Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy egyhangúlag fellépjünk minden szélsőséges megnyilvánulással szemben. Ebben nincs alku és nincs mentség” – zárta sorait Mesterházy Attila.

Kapcsolódó cikkek