Szolnok díszpolgára lett Sárközy édesapja

Szolnok díszpolgára lett Sárközy édesapja

Sárközy Pál

Az eseményen Szalay Ferenc polgármester emlékeztetett: a város közgyűlése ez év június 30-án döntött a díszpolgári címek odaítéléséről. Azok átadása idén is szeptember 1-jén, a Szolnok napja programsorozat keretében történt meg, ám Sárközy Pál akkor nem tudott részt venni a ceremónián. Ezt pótolta a mai, kifejezetten az ő tiszteletére rendezett ünnepség.

Szolnok

Szolnok

A vezető a díjazott érdemeit méltatva elmondta, hogy a Sárközy család generációkon keresztül meghatározó szerepet töltött be a megyeszékhely életében. Sárközy Pál édesapja például Szolnok kulturális alpolgármestereként írta be nevét a város történelemkönyvébe. Magát Sárközy Pált, a festőművészt, a francia köztársasági elnök édesapját pedig alkotói munkássága és Szolnok jó hírének erősítése tette méltóvá a kitüntetésre. Szalay Ferenc hozzátette, a nyolcvannégy esztendős ünnepelt fáradhatatlan aktivitása és munkabírása is példa értékű valamennyi szolnoki polgár számára. 

Sárközy Pál meghatottan vette át a polgármestertől, akit barátjának nevezett, a díszoklevelet, valamint Pogány Gábor Benő helyi szobrászművész kisplasztikáját. Rövid köszönő beszédében úgy fogalmazott: boldogsággal tölti el szülővárosának gesztusa, amelytől még inkább magyarnak érezheti magát. “Büszke vagyok rá, hogy szolnoki fiú, akarom mondani öregember vagyok, és lehetőségem van megint magyarul beszélni” – mondta humorosan utalva arra, hogy ha annak idején édesanyja indíttatására nem hagyja el Magyarországot, akkor most nem félig magyar elnöke volna Franciaországnak. 

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy

Újságírói kérdésekre válaszolva Sárközy Pál felidézte, hogy az Arany János utcában született, és bár 1948-ban emigrált Franciaországba, állítása szerint “lélekben sohasem hagyta el Szolnokot”, ahol élete első 11 esztendejét töltötte. Különleges élmény volt számára 2009 őszén hosszú idő után először visszatérni a Tisza-parti városba, ahol akkor készülő, időközben megjelent életrajzi kötetéhez gyűjtött anyagot. Családfáját kutatva rábukkant egykori szülőházára és helyi gyökereire is.

Azóta pedig számos alkalommal járt Szolnokon, ahol kiállítást rendeztek műveiből, és könyvbemutatóját is komoly érdeklődés övezte – közölte a díjazott. Jelezte, bár Szolnok napján éppen Moszkvában volt, és máig folyamatosan utazik a világban, ám ha ideje engedi, szívesen eltöltene néhány hónapot a megyeszékhelyen, ahol elsősorban festeni szeretne.

Carla Bruni

Carla Bruni

A nemzetközi sajtóban frissen napvilágot látott információra reagálva pedig kijelentette: az imént beszélt telefonon a fiával, akitől megtudta: a hírekkel ellentétben még nem született meg legkisebb unokája, Nicolas Sarkozy francia államfő és felesége, Carla Bruni első közös gyermeke. Ráadásul továbbra sem tudják, hogy fiú lesz-e, vagy leány.