Ők az idei Deák Ferenc-díjasok

Ők az idei Deák Ferenc-díjasok

Jogász dolgozik az asztalánál

Az elismerésben Horváth László Győr-Moson-Sopron megyei főügyész, Verebélyi Imre egyetemi tanár, Kapási Olga közjegyző, Kiss Daisy ügyvéd, Lábady Tamás, az Alkotmánybíróság egykori tagja, elnökhelyettese, a Pécsi Ítélőtábla elnöke és Vavró István professor emeritus részesült.

Paczolay Péter

 Paczolay Péter

A díjakat Paczolay Péter az Alkotmánybíróság elnöke, Baka András a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Polt Péter legfőbb ügyész, Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Gyergyák Ferenc, a Magyar Közigazgatási társaság főtitkára és Kecskés László, a Magyar Tudományos Akadémia jogtudományi bizottságának elnöke adta át a Deák-díj testület titkárának tájékoztatása szerint.

A Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából 2003-ban alapított szakmai díjat olyan tiszteletreméltó személyek kaphatják, akik alkotmánybíróként, bíróként, ügyészként, ügyvédként, közigazgatási szakemberként, közjegyzőként, jogtudósként az elmúlt századok nagy jogászainak, a deáki hagyományoknak méltó utódai. A Pro meritis de iuris peritia in memoriam Francisci Deák, azaz jutalmul a jog tudójának Deák Ferencre való emlékezéssel elnevezésű díjat az Akadémia javaslatára az intézmény jogtudományi bizottsága, az Alkotmánybíróság, a Legfelsőbb Bíróság, a Legfőbb Ügyészség, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Közigazgatási Kar vezetői alapították, és 2003 óta évről évre a hat jogász hivatásrend egy-egy képviselője részesül az elismerésben.

Kapcsolódó cikkek