1956-os ünnepség egész nap

1956-os ünnepség egész nap

Nemzeti lobogó felvonás

Schmitt Pál köztársasági elnök a Parlament főbejárata elől kísérte figyelemmel a katonai tiszteletadással zajló ceremóniát, miután elvonult a felsorakozott díszzászlóalj előtt.

Az eseményre meghívottak között ott voltak a magyarországi diplomáciai testület képviselői, továbbá politikusok és közéleti személyiségek is. A Kossuth Lajos téren néhány száz érdeklődő kísérte figyelemmel a ceremóniát a szemerkélő esőben. A forradalom és szabadságharc évfordulóján tartott ünnepségen Bognár Szilvia népdalénekes énekelte el a Himnuszt.

10.00 Megemlékezések a Corvin köznél

Az 1956-os forradalom 55. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, amelyen a forradalom roma hőseire emlékeztek.

Koszorú és virágok Szabó Ilona emléktáblájánál a Corvin közben

Koszorú és virágok Szabó Ilona emléktáblájánál a Corvin közben, fotó: Marjai János/MTI

 

10.00–18.00 Rendhagyó séták az Országházban

Rendhagyó parlamenti séták keretében tekinthették meg az érdeklődők vasárnap Nagy Imre dolgozószobáját és azt a helyet, ahol az 56-os forradalom napjaiban a Magyar Rádió működött. Az Országgyűlés Közönségszolgálata által szervezett idegenvezetés során óránként indított kis csoportoknak bemutatták az Országház több olyan helyszínét, ahol a szabadságharc idején jelentős események zajlottak. A sétákra előzetesen regisztrált érdeklődők az épület északi szárnyában, az első emeleten megtekinthették a Nagy Imre termet. Az egyik csoportot vezető történész elmondta: fotók alapján azonosították, hogy a miniszterelnök a forradalom idején a 61-es számú teremben dolgozott, ott tárgyalt minisztereivel és fogadta a küldöttségeket. Íróasztala ott állt, ahol ma a falon képe lóg.

A teremben – amely ma bizottsági ülések helyszíne – fekete-fehér fotók láthatók a Nagy Imre kormány tagjairól, az államminiszterekről. Közvetlenül az ajtó mellett függ Bibó István képe, ő a kormány tagjai közül egyedüliként november 6-ig az Országházban tevékenykedett. Ugyancsak a teremben látható az a levél, amelyben a Magyar Nemzeti Kormány nevében Nagy Imre 1956. november 3-án megbízást adott a szovjet csapatok kivonulásáról szóló tárgyalásra. Az érdeklődőknek megmutatták azt a – mára folyosóvá alakított – helyiséget is, ahol a Magyar Rádió október 25-től működött (az intézmény Bródy Sándor utcai épületét október 23-24-én ugyanis szétlőtték és használhatatlanná vált).

A folyosón 2006-ban felavatott emléktábla hirdeti: ott működött az 1956. október 30-án megalakult Szabad Kossuth Rádió, onnan jelentette be Nagy Imre november 1-jén este az ország semlegességét, és intézett rádiószózatot a nemzethez Mindszenty József hercegprímás november 3-án. A történész elmondta, hogy a rádiónak két közvetítő kocsija állt október végén az Országház egyik kapujában, és a híreken kívül eleinte csak a parlament hangtárában talált néhány komoly és népzenei lemez anyagát tudták sugározni. A rádió egészen 1957 májusáig a parlamentépületében működött.

A parlament északi szárnyának félemeletén a látogatók egy másik emléktáblát is szemügyre vehettek. Ez arról tanúskodik, hogy Bibó István 1956. november 4-én, a szovjet támadás idején ott fogalmazta meg egyedülálló bátorsággal a világhoz és a magyarokhoz intézett tiltakozó és ellenállásra felhívó kiáltványát.

13.30 Magyar Írószövetség ünnepi megemlékezése

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 55., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulója alkalmából, a Magyar Írószövetség által rendezett ünnepségen a VI. kerületi Bajza utcában.

fotó: Soós Lajos/MTI

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 55., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 22. évfordulója alkalmából, a Magyar Írószövetség által rendezett ünnepségen a VI. kerületi Bajza utcában.

Ünnepi menetrend változások

 Vasárnap a 21-es és 21A buszok délelőtt a Svábhegy-fogaskerekű és a Normafa, illetve Csillebérc, KFKI megállók között közlekednek, a 212-es járatok pedig a Boráros tér és a Thomán István utca szállítanak csak utasokat. Az 5-ös és 178-as jelű buszok délelőtt a Döbrentei tér felé nem állnak meg a Dózsa György téren, délután 6 óráig pedig módosított útvonalon, a Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút útvonalon járnak. Szintén terelt vonalon (Kossuth tér-Deák tér) viszik majd az utasokat a 16-os, a 115-ös, a 7-es buszcsalád (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút) buszai, továbbá a 8-as és 112-es buszok (Szabadság híd-Vámház körút-Múzeum körút).

Az állami ünnepségekhez a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV is csatlakozik, a 4-6-os vonalon futó Combinókban a forradalmat, a forradalmi eseményeket idéző bejátszások lesznek hallhatóak, a nagykörúti, valamint a kiskörúti villamosok megállóiban pedig a forradalmárok rövid, fényképes életrajzával ismerkedhetnek majd meg a járművekre várakozók.

Kapcsolódó cikkek