Magyarország üdvözli a döntést

Magyarország üdvözli a döntést

igazságAz ukrán bíróság közelmúltban hozta meg az ítéletét, amelyben bűnösnek mondta ki a vereckei honfoglalási emlékművet idén februárban megrongálókat.

Semjén Zsolt, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy korábban személyesen szorgalmazta az atrocitás kivizsgálását és megnyugtató rendezését. A kormányfő kereszténydemokrata helyettese emellett az állampolgársági ügyekben tapasztalt titkosszolgálati eljárások miatt is kérte az ukrán kormány fellépését, és a hatóságok határozott lépései nyomán megszűnt az ottani magyarok zaklatása. “Mindez bizonyítja jó kapcsolatainkat és viszonyunkat az ukrán vezetéssel” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt

Semjén Zsolt

A helyileg illetékes Volóci Járási Bíróság október végén hirdetett ítéletet a vereckei honfoglalási emlékmű februári megrongálása ügyében, és bűnösnek találta az elkövetőket, a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt Kárpátalja megyei vezetőit. A beregszászi Kárpátalja című hetilap múlt csütörtöki írása szerint a bíróság bizonyítottnak látta, hogy a három vádlott – Oleg Kucin, Ruszlan Polivka és Tomas Lelekacs – 2011. február 19-én hajnalban előre megfontolt szándékkal, az előzetesen beszerzett üzemanyag és gumiabroncsok meggyújtásával megrongálta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) tulajdonát képező honfoglalási emlékművet a Vereckei-hágón.

Iljasovics Viktor, a perben sértett félként részt vevő KMKSZ ügyvédje a hetilapnak elmondta, hogy a bíróság Ruszlan Polivkát három év szabadságvesztésre ítélte csoportosan elkövetett garázdaságért, de az ítélet végrehajtását másfél évre felfüggesztette. Két társát az amnesztiáról szóló törvény alapján a bíróság – kiskorú gyermekeikre való tekintettel – felmentette a büntetőjogi felelősségre vonás, és így a büntetés alól – tette hozzá.