Elbúcsúztatták Albert Flóriánt

Elbúcsúztatták Albert Flóriánt

Albert Flórián

A Császár búcsúztatása 9 órakor kezdődött meg, a koporsót a Springer-szobor előtt, egy hatalmas kegyhelyen állították fel, és magyar nemzeti lobogóval, illetve Fradi-zászlóval takarták le, mellette pedig díszőrség állt. A kegyhely előtt Albert Aranylabdája volt látható, amelyet 1967-ben, mint a legjobb európai futballista nyert el.

schmitt pál

Schmitt Pál

A hetven évesen elhunyt legendás játékos búcsúztatásán óránként körülbelül hatszáz szurkoló rótta le kegyeletét, köztük Schmitt Pál köztársasági elnök és Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára is. Mellettük számos korábbi és jelenlegi válogatott sportoló, a Ferencváros labdarúgócsapatának teljes stábja, valamint színészek és zenészek, és persze a szurkolók is tisztelegtek az egykori kiváló játékos előtt. A helyszínre érkezők később egy vendégkönyvbe írhatták bele “utolsó üzenetüket” Albertnek, ezt követően pedig mindannyian emléklapot vehettek át.

A koporsó mellett folyamatos díszőrséget álltak Albert munkatársai, játékostársai és a hozzá közel állók. Albert – akit a klubja, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is a saját halottjának tekint – 1959 és 1974 között 351 bajnoki mérkőzésen 256 gólt szerzett a Ferencváros színeiben, a nemzeti csapatban 31-szer volt eredményes. Az 1960-ban olimpiai, 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmes Albert Flórián 2004 óta volt a Nemzet Sportolója. Albert Flóriánt vasárnap délben, az Óbudai temetőben helyezik végső nyugalomra.