Pénteken kiszabták, szombaton visszavonták

Pénteken kiszabták, szombaton visszavonták

Régi rendőrautó makett

A közlemény szerint a rendőrök harminckét esetben intézkedtek és összesen százhetvenkétezer forintnyi bírságot szabtak ki pénteken. A megbírságolt autósokat levélben értesítik, a kirótt helyszíni bírságot nem kell befizetniük. Az ügy előzménye, a Városháza péntek hajnalban arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a budapesti levegőszennyezettség mértéke indokolttá teszi a szmogriadó riasztási fokozatának elrendelését. Az akkori közlemény szerint Tarlós István főpolgármester péntek reggel 6 órától rendelte el a riasztási fokozatot.

Pénzt és forgalmit tartó nő

A döntés értelmében korlátozták a gépjárművek használatát Budapest egész területén, így a fekete és a piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a riasztási fokozat visszavonásáig nem közlekedhettek. A rendőrség ezek után kezdte meg a fokozott közúti ellenőrzést. A Főpolgármesteri Hivatal péntek kora délután újabb közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a rendelet szerinti intézkedések valójában a kihirdetést követő nap reggel 6 órától lépnek életbe, vagyis szombat reggel 6 órától kell azokat alkalmazni.

A pénteken megbírságolt autósoknak ezért nem kell befizetniük a kirótt összeget. A pénteki mérési eredmények alapján a riasztási fokozatot szombaton tájékoztatási fokozatra enyhítették, amely nem korlátozza az autóhasználatot.