Csupán öt éves, de már sok emberen segített

Csupán öt éves, de már sok emberen segített

Kisfiú orvosi ruhábanwww.rakgyogyitas.hu portált a rákbetegek és családtagjaik támogatására, hogy válaszokat adjunk a kórházi falak között ragadt kérdésekre. 

Célunk volt, hogy javítsuk az orvos-beteg kommunikációt, öntudatosabbá tegyük a betegeket, hogy merjenek kérdezni és visszakérdezni, tudják mi és miért történik a kezelések során. A megjelenésében konzervatív portál a kezdetek óta egyetlen hirdetést és reklámot sem közöl. 2006. november elején jelent meg a világhálón a www.rakgyogyitas.hu portál: a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT) tudományos partnerségével egy olyan betegtájékoztató, reklámmentes felület kialakítása volt a cél, amelyen hiteles orvosi információk jelennek meg a rákbetegségekről.

Mellrák remény szallagja

A honlap a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Onkológiai Centrumából kiindult Tűzmadár-program keretében kelhetett életre, hogy a betegek az onkológiai kezeléseken túl is segítséget kaphassanak a küzdelemhez. Egyre több civil szervezet és egészségügyi médium lett partnerünk, s vette át cikkeinket. Mára negyedévenként több mint százhatvan ezren tájékozódnak honlapunkon, médiapartnereink révén pedig további tízezrekhez juthatnak el cikkeink. Olyan emberekhez, akik információk után kutatnak a daganatos betegségekről, próbálják értelmezni leleteiket, megérteni a kezeléseket, igyekeznek elkerülni a mellékhatásokat vagy rátalálni segítő sorstársközösségekre.

Az oldal forgalomszámlálója az öt éves születésnapon 1,8 millió látogatásnál és 7,8 millió oldalletöltésnél tart. Visszás lenne, ha ezen adatoknak örülnénk. Mindez ugyanis annak jele, hogy egyrészt egyre több család szembesül daganatos betegségekkel, másrészt sokan vannak, akik úgy érzik, nem kapnak teljes körű tájékoztatást az ellátásuk során, és megválaszolatlanul maradnak kérdéseik. A magas látogatottság nem öröm, de mégis eredmény, mert azt jelzi: sok százezer betegnek és családtagnak segíthettünk eligazodni abban a nehéz élethelyzetben, amit egy daganatos betegség jelent, és amelynek egyik fő ismérve a bizonytalanság. Hitünk szerint munkánk eredménye az lehet, ha az orvosok tájékozottabb páciensekkel találkoznak, a betegek pedig aktívabb részesei lehetnek kezelésüknek.      

orvos vizsgálja kis betegét

Köszönjük azoknak a partnereinknek az anyagi támogatását, akik társadalmi felelősségvállalási tevékenységük keretében lehetővé tették és teszik munkánkat. Köszönjük az ország onkológiai centrumaiban, sugárterápiás osztályain, patológiai, radiológiai, sebészeti klinikáin dolgozó orvosoknak és ápolóknak, hogy megkeresésünkre sosem mondtak nemet, időt és energiát szántak arra, hogy cikkeinken keresztül megosszák tapasztalataikat Olvasóinkkal. Köszönjük a betegeknek, hogy hasábjainkon elmondták saját történeteiket, s bátorították sorstársaikat. Mindannyiukra számítunk a jövőben is. B. Papp László felelős szerkesztő Prof. Dr. Bodoky György kiadó   Dr. Végh Éva orvosi rovatvezető.