Nagy segítség nagycsaládosoknak

Nagy segítség nagycsaládosoknak

fiatal pár és egy nő

Kozma Imre atya, az MMSZ elnöke az épület átadási ünnepségén hangsúlyozta, az intézmény azt jelképezi, hogy egy közösség minden tagja fontos. Az emberek összetartoznak, szükségük van rá, hogy egymásra találjanak, és áldozatokat is hozzanak egymásért. Úgy fogalmazott: “Aki találkozni akar Istennel, annak meg kell hallania a világ kiáltását. A magukra maradottak, a betegek kiáltását, mert bennük és általuk az élet szólal meg”.

Kozma Imre

Kozma Imre atya

Kozma Imre úgy vélte, a György-telepen tapasztalt körülmények között nem könnyű a lakosságnak úgy élnie, hogy “emberarcát” meg tudja őrizni. Az MMSZ azért jött ide, hogy bátorítsa, erősítse az itt lakókat, és igazolja, hogy az építkezéshez nemcsak tégla, hanem szeretet is kell. “Annak a háznak van értelme, amely kinyitja az ajtaját, és ahol közösséget lehet teremteni” – jegyezte meg. A szeretetszolgálat elnöke szerint könnyű jelen lenni Budapest, vagy Pécs központjában, és nehezebb a hátrányos helyzetűek révén lakott területeken, de utóbbin a jelenlét “az életre mondott igent jelenti”.

A baranyai megyeszékhely György-telepének önkormányzati bérlakásként használt egykori bányászlakásaiban és a környező utcákban mintegy négyszáz ember él rossz infrastrukturális körülmények között. Otthonaik szűkösek, többségükben nincs vezetékes ivóvíz, a bérlők alacsony keresetűek, vagy munkanélküliek, és segélyekből élnek. Csonkáné Utasi Katalin, a MMSZ pécsi csoportjának tagja elmondta, hogy a pécsi közösségi házat nyolcmillió forintból alakították ki egy az önkormányzat révén felajánlott ingatlan rekonstrukciójával. Az adományoknak és pályázati forrásnak köszönhetően a százhuszonnyolc négyzetméteres házban ötven embert befogadó, oktatásra is alkalmas nagyterem, két iroda, mosóhelyiség, konyha, továbbá fürdőszoba kapott helyet.

Pécs

Pécs

A működését tekintve az önkormányzat révén is támogatott intézmény lehetőséget nyújt arra, hogy a környéken élő és krízishelyzetbe kerülő családok tisztálkodhassanak, főzzenek, mossanak, közösségi foglalkozásokon vegyenek részt. A házban dolgozó szociális munkások rendszeres beszélgetéseket terveznek családokkal, a gyermekvállalásban, gyermekek ellátásában pedig védőnő és szülésznő ad tanácsokat a szülőknek. Csonkáné Utasi Katalin utalt rá: a pécsi közösségi ház kialakítása és működtetése része a szeretetszolgálat Jelenlét elnevezésű programjának, melynek keretében az elmúlt négy évben hasonló ingatlant nyitottak Monoron, Tarnabodon és Veszprémben is.

Moór Eszter, a pécsi önkormányzat népjóléti bizottságának fideszes elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a közösségi ház esélyt teremt a pécsi György-telep felzárkóztatásához, egyben reményét fejezte ki, hogy a telep idővel megfelel a lakásokkal szemben támasztott XXI. századi elvárásoknak.