Karácsonyi ellenőrzések az ünnepek előtt

Karácsonyi ellenőrzések az ünnepek előtt

Karácsonyi csomagok egy bevásárló kocsiban

A közlemény szerint a hatóság laboratóriumban vizsgálja a többi között a karácsonyi fényfüzérek biztonságosságát, és az üzletekben és a piacokon is végez ellenőrzéseket a veszélyes termékek kiszűrésére. Az óvatosság nem árt, a budapesti felügyelőség már október végén, a Kőbányai út 25. szám alatti piacon tartott ellenőrzés során négyféle fényfüzérből vett mintát, és három típusból 381 darab áramütés, illetve tűzveszélyes fényfüzért foglalt le.

égősor

A november 14. és december 23. közötti ellenőrzések során a felügyelőségek munkatársai több területen és témakörben tartanak fokozott ellenőrzést. Így például vizsgálják az árfeltüntetés megfelelőségét, ellenőrzik az akciós ajánlatok valóságtartalmát, kivonják a forgalomból a veszélyes termékeket, és ellenőrzik a fogyasztói jogokkal kapcsolatos tájékoztatást. Az ellenőrzések elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper és szupermarketekre és a bevásárlóközpontokra koncentrálnak, de a felügyelők jelen lesznek a kistelepüléseken, a vásárokon és a piacokon is.

A vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően a kis és középvállalkozásoknál első esetben a hatóságok nem szabnak ki pénzbírságot, viszont ellenőrzik, hogy a hiányosságokat a kereskedők a megszabott határidőn belül kijavítják-e. Fogyasztóvédelmi bírsággal a fogyasztók széles körét érintő súlyos jogszabálysértés esetén lehet számolni.