Újabb támogatást nyert el Keszthely

Újabb támogatást nyert el Keszthely

Keszthely

A szerződés keszthelyi aláírása kapcsán Ruzsics Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy még zajlanak ugyan a főtéren az első ütem munkálatai, de már elkezdődhet a következő fázis. A második ütem teljes költsége mintegy hétszázharmincmillió forint, amelyhez az önkormányzat százhuszonötmillió, a város tulajdonában lévő Keszthelyi VÜZ Nonprofit Kft. pedig  negyvenkilencmillió forint önrészt vállalt, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) ugyanakkor közel ötszáznegyvenmillió forint támogatást ítélt meg.

Keszthely

Keszthely

Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés és egyben a NYDRFT elnöke történelmi léptékűnek nevezte a keszthelyi beruházásokat. A régióban kizárólag Keszthely tudott kétszer pályázni erre a kiírásra. A sajtóanyagból kiderül, hogy a második ütem tartalmazza a keszthelyi gyalogos sétány kiépítését a piacon át az Arany János utcáig, a piac építészeti átalakítását, a Széchenyi utca megújítását és a sétálóutca északi részének homlokzat-felújítással és útépítéssel járó rendezését. Felújítják a főtéri premontrei rendház homlokzatát, az épület alagsorában vendéglátóegységet, az előtte lévő téren pedig teraszt alakítanak ki. 

Több, közlekedéssel kapcsolatos átalakítás is történik, például a Georgikon utca és a Vásár tér térrendezési, közlekedésszervezési munkálatai, de a munkálatok kiterjednek a Helikon és Sörház utca irányába is. A projekthez konzorciumi partnerként a gazdasági elemeket megvalósító Keszthelyi VÜZ Nonprofit Kft., belvárosi vállalkozók, valamint a rendház tulajdonosa, a Csornai Premontrei Prépostság is csatlakozott. A hivatalos támogatási értesítést követően a város által indított első közbeszerzési eljárás eredménytelen volt, mert az egyetlen pályázó ajánlata nem fért bele az előzetes tervek szerinti költségvetési keretbe.

Keszthely kastély

Keszthely

A megismételt eljárás – több költségcsökkentő tárgyalási fordulóval – már sikerrel járt, a beruházás első ütemét is megvalósító konzorcium, a Közgép Építő és Fémszerkezet Gyártó Zrt., illetve a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. közösen nyerte el a munkákat. Az önkormányzat a következő napokban megköti a vállalkozási szerződést a két céggel, és várhatóan még az idén elkezdődik a keszthelyi belváros megújításának második üteme is.