A közmunkaprogram a legsikeresebb program

A közmunkaprogram a legsikeresebb program

dolgozó munkások

Ezt közölte Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára pénteken Napkoron, ahol a tűzifagyűjtésben elért eredményeket ismertette. Az önkormányzatok és a különböző cégek közreműködésével hatvannyolcezren kaptak 8 órás munkát, míg száznyolcvanezren rövidebb idejű, 4 órás alkalmazáshoz jutottak, továbbá ötezer embert vállalkozások alkalmaztak a regionális foglalkoztatási programokban. A tárca vezető tisztségviselője kiemelte, hogy az év elején kétszázhúszezer ember álláshoz juttatása volt a terv a közmunkaprogramoknál, és ez jelentősen túlteljesül, hiszen az eddig alkalmazott kétszázötvenháromezres létszám december végéig tovább növekszik.

közmunkás

Az államtitkár kitért arra is, hogy a szeptemberben indított foglalkoztatási Start programban plusz 15.578-an vesznek részt. Az államtitkár külön megemlítette, hogy a súlyos munkanélküliséggel küzdő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – ahol jelenleg is 55 ezer feletti a regisztrált álláskeresők száma – huszonhat-ezren a 4 órás, tizenkétezren a 8 órás közmunkaprogramban vehettek részt. Czomba Sándor az országos tűzifagyűjtő közmunkaprogram eredményeiről elmondta, hogy az állami tulajdonban lévő erdőkben 4.200-an, míg a magánerdőkben 1.000-en dolgozhattak. A közmunkások összesen 8.800 köbméter tűzifát gyűjtöttek össze az úgynevezett vágástakarítási munkálatok során. A tűzifát az önkormányzatok közreműködésével 4.000 szociálisan rászoruló családnak értékesítik kedvezményesen a téli fűtéshez.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a számítások szerint 250-300 település rászorultjai a piaci ár töredékéért vásárolhatják meg a tűzifát. Tavaly is volt hasonló tűzifagyűjtő közmunkaprogram, akkor az állami erdőkben 2.500 család téli tüzelőjét szedték össze. Az idén a magánerőket is bevonták az akcióba, amelyek az ország erdőterületének 43 százalékát teszik ki. Sárvári János, a Magánerdő Gazdálkodók Országos Szövetségének (MEGOSZ) elnöke arról tájékoztatott, hogy a gazdák révén alkalmazott ezer közmunkás 2.200 köbméter tűzifát gyűjtött össze, amely ezer rászoruló család téli fűtéséhez elegendő.

farönkön egy pár munkás kesztyű

Juhász Lajos, a Nyírségi Erdőgazdaság (Nyírerdő) Zrt. vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón megemlítette: az állami céghez tartozó mintegy hatvanezer hektáros Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei erdőkben több éve alkalmaznak már közmunkásokat, az idén 485 állástalant foglalkoztattak, és jövőre pedig hatszázötvenet terveznek. Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere elmondta, a tűzifagyűjtő akcióhoz a község önkormányzata is csatlakozott, a helyhatóság útjai mentén tisztították meg a fasorokat, huszonhat közmunkás ötven köbméter tüzelőt szedett össze, ötven rászoruló helyi családnak.

Kapcsolódó cikkek