Imáink mellett adományainkkal is segíthetünk

Imáink mellett adományainkkal is segíthetünk

szívet tartó kislány

Ezt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata pénteken tette közzé. Mint írták, az MKPK ez alkalomból kiadott körlevelét vasárnap az ország valamennyi katolikus templomában felolvassák. Ebben biztatják azokat a plébániákat, ahol még nincs jelen a karitász, hogy alakítsák meg karitászcsoportjukat.

hívek egy templomban

A körlevél idézi XVI. Benedek pápa Deus caritas est kezdetű enciklikáját, amelyben a katolikus egyházfő hangsúlyozza: “a szeretetszolgálat az egyház számára nem valamiféle jótékonyság, amit másokra is rá lehetne bízni, hanem a lényegéhez tartozik, tulajdon lényegének mellőzhetetlen kifejezése”. Ugyanígy szerepel a körlevélben az is, hogy az egyház történelmének kezdetén az apostoli testület hirdette az evangélium örömhírét, de emellett a szegények, rászorulók szolgálatára is volt gondjuk. Amikor az igehirdetés feladata veszélyeztette a szegények szolgálatára szánt időt, megszületett a diakónusi (szeretetszolgálati) testület.

A dokumentum úgy fogalmaz: “kétezer éves történelmünk során az egyház tagjai minden történelmi korban törekedtek szeretettel segíteni a rászorulókon, így téve tanúságot arról, hogy Krisztushoz tartoznak”. Az MKPK körlevelében felhívja a figyelmet arra is, hogy idén kettős ünnepet tart a magyarországi karitász: 80 éve született meg hazánkban a mozgalom, és húsz éve indulhatott újra útjára a Katolikus Karitász, amely 2001 óta Caritas Hungarica néven tevékenykedik a szeretetszolgálatban. A Magyar Karitászt Serédi Jusztinián bíboros-prímás alapította meg 1931. szeptember 17-én, melynek mintájára még abban az esztendőben minden egyházmegyében megszülettek az egyházmegyei és a plébániai karitászszervezetek.

A karitász megalakulásának külön aktualitást adott a gazdasági világválság. A Magyar Karitász 1938-tól az Actio Catholicába tagozódva végezte munkáját egészen 1950-ig, amikor is a kommunista diktatúra feloszlatta. 1991. június 14-én hivatalosan is újraszerveződött Katolikus Karitász néven, a Caritas Europa és a Caritas Internationalis tagjaként.