Tisztább a levegő

Tisztább a levegő

BudapestAz Országos Környezet-egészségügyi Intézet szerint vasárnapra a települések többségén javult a levegő minősége, jelenleg sehol sem „veszélyes” a levegő.

Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképén a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt vasárnap egy települést sem jelöltek a „veszélyes” levegő minőséget jelző piros színnel. A szálló por köbméterenkénti koncentrációja egyik mérőállomáson sem haladta meg a 100 mikrogrammot. Az OKI térképén narancssárga színnel is csak öt települést jelöltek. Eszerint a levegő még mindig egészségtelennek számít Pécsen, Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Egerben. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm. Ezek mellett tíz települést jelöltek, a „kifogásolt” levegő minőséget jelölő zöld színnel, ezek: Sopron, Tatabánya, Esztergom, Budapest, Tököl, Salgótarján, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen.

Az OKI mérései alapján a többi településen a levegő minősége már elfogadhatónak számít. Vasárnap Budapesten már a szmogriadó tájékoztatási fokozatát is visszavonták. Szombaton viszont az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa azt mondta, a jelenlegi kilátások szerint nem várható olyan hidegfront, amely nagyobb széllökésekkel járna, így a szálló por magas koncentrációja okozta légszennyezettség sem szűnik meg. A következő napokban is helyenként javulhat, néhol viszont romolhat a levegő minősége – tette hozzá.