Több rendőr, nagyobb biztonság

Több rendőr, nagyobb biztonság

rendőrkabátok

Ezt Garamvölgyi László hétfőn jelentette be Egerben. A november végi, december eleji tiszthelyettes-avatások után újabb ezerkétszáz rendőr áll szolgálatba, vagyis hosszú távon nem kell létszámhiányra számítani. Már háromezerszáz településen működik körzeti megbízotti szolgálat, és egyre több rendőr járőrözik gyalog, ez növeli a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Eredményként értékelte, hogy a rendőrség annak ellenére hiány nélkül zárja az évet, hogy kiemelt biztosítási feladataik voltak, a többi között az európai uniós elnökség vagy a visegrádi országok jubileumi találkozója kapcsán. Az idén 4,3 millió túlórát is kifizettek.

Garamvölgyi László

Garamvölgyi László

Szintén eredményesnek minősítette az uzsorások elleni rendőri fellépést. Közlése szerint országosan kétszáz ügyben kétszázkilenc gyanúsított ellen indult eljárás, közülük száztízen előzetes letartóztatásba kerültek. Az intenzív felderítést egy erre a célra létrehozott tizenkét tagú központi nyomozócsoport segíti, és már meg is a született az első, nem jogerős ítélet, amelyben a Baranya Megyei Bíróság nyolc év tíz hónapos szabadságvesztésre ítélt egy uzsorást. A jogszabályi változások nyomán eddig hetvenkilencezer szabálysértési eljárás indult tulajdon elleni vétség miatt, és a bíróságok több mint kilencezer napi elzárást szabtak ki, ami elkövetőnként 5,5 napos átlagot jelent.

Ennek nyomán érezhetően csökkent az ilyen szabálysértések száma, összességében 30 százalékkal, a bolti lopásoké pedig 40 százalékkal. Arról is szólt, hogy kíméletlen harcot hirdettek a rendőri korrupció ellen, és tisztulási folyamat keretében az állomány egyre inkább kiveti magából azokat, akik nem közéjük valók. Ezért, miközben az általános fegyelmi helyzet javult, a jövőben is értesül majd a közvélemény rendőrökkel szemben megindított büntetőeljárásokról.

Rendőrök

Bejelentette, hogy az ünnepekre tekintettel az ilyenkor aktivizálódó bűnözők elfogása, illetve a bűncselekmények megelőzése érdekében november 25-től január 17-ig országos közbiztonsági akciót tart a rendőrség. Az akcióban valamennyi szolgálat, így a közbiztonsági, az idegenrendészeti, a bűnmegelőzési és a közlekedési is részt vesz. Az utóbbi fokozott figyelmet fordít az ittas vezetők kiszűrésére.