Újabb egyetemek Budapest szárnyai alatt

Újabb egyetemek Budapest szárnyai alatt

egyetemisták

A főpolgármester beszédében érthetetlennek nevezte, hogy az előző városvezetés nem kereste meg soha a Budapesten működő egyetemeket. Mint mondta, mulasztásnak tartja, ha a főváros nem használja ki a rendelkezésre álló kutatási eredményeket, döntéseiben nem támaszkodik az egyetemek tudására. Tarlós István szavai szerint a főváros nagymértékben számít az intézmények szellemi kapacitására és “az egyetemi ifjúságban rejlő innovatív erőre”.

Tarlós István

Tarlós István

Szólt “a tudomány világtérképének” átrendeződéséről is. “Földrajzi és hatalmi szempontból ez azt jelenti, hogy a tudományos világ korábbi centrumai mellett ma új régiók, városok követelnek maguknak helyet a térképen” – mondta a városvezető, hozzátéve, ahhoz, hogy Budapest Közép-Európa tudományos központja legyen, erős fővárosra van szükség. Kitért arra is, hogy a Budapesten működő egyetemek a hazai felsőoktatásban, tudományban, kulturális életben betöltött szerepen túl új kapcsolati lehetőségeket is hoznak a fővárosba. Az együttműködési területek között említette az egészségügyet, a környezetvédelmet, az informatikát, a szociális területet, illetve a közgazdaságtant.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora arról számolt be, hogy intézményében háromezer külföldi tanul, ők “tartós turisták” Budapesten. Szavai szerint a főváros és az egyetem egymásra van utalva. A rektor megemlítette az egészségügyi terület feladatait is. Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora a XI-XII. századi városi életről és ezzel párhuzamosan az egyetemek virágzásáról beszélt. Kiemelte azt is, hogy az alma mater nem pusztán a hallgatók ismereteit növelte, hanem sajátos környezetet, otthont adott. Mészáros Tamás, a Corvinus egyetem rektora fontos lépésnek nevezte az együttműködési megállapodást.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Mint ismertette, konkrét együttműködési területekben gondolkodik, egyebek mellett a városkép alakulása, közös konferenciák, projektmenedzser-képzés kapcsán. A főpolgármester korábban hasonló megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémiával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával.

Kapcsolódó cikkek