Tovább formálódik a köznevelési törvény

Tovább formálódik a köznevelési törvény

tanárnő tanítja diákját

A parlament a szakképzésről szóló kormányzati előterjesztés tárgyalásával kezdi munkáját, a képviselők reggel nyolc órától összesen hat órában szólhatnak a javaslathoz, amelynek egyik fő célja, hogy a képzési szerkezetet – a szakirányokat és a létszámokat is beleértve – a gazdaság igényeihez igazítsa. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter révén jegyzett előterjesztés egyebek mellett általánossá teszi a hároméves szakiskolai szakképzést, valamint rögzíti a szakközépiskolák átalakuló funkcióját, amely szerint az érettségivel együtt munkakör betöltésére jogosító szakmai érettségit is szereznek a fiatalok.

Tanárnő

A képviselők ezt követően a nemzeti köznevelésről szóló törvényjavaslat, előző hét keddről elnapolt általános vitáját zárhatják le három órában. Hoffmann Rózsa kereszténydemokrata oktatási államtitkár a törvény céljaként akkor a megújulást, a felemelkedést, az ország versenyképességének biztosítását, a nemzeti közép megerősítését és a pedagógusok helyzetének rendezését jelölte meg. Pokorni Zoltán, a Fidesz vezérszónoka ugyanakkor több ponton is jelezte, nem ért egyet a kormányzat szándékával, a volt oktatásügyi miniszter ide sorolta például az iskolafenntartás, a pedagógiai kultúra, az egész napos iskola, valamint a pedagógus életpálya kérdésének javasolt szabályozását. Mesterházy Attila az MSZP vezérszónoka arra szólította fel Orbán Viktort és kormányát, vonja vissza “abdszurd, szűklátókörű és primitív” javaslatát.

Balczó Zoltán, a Jobbik vezérszónoka arról szólt, hogy a szakbizottsági ülésen kiderült, hogy a Fidesz ilyen formában nem támogatja a javaslatot, azaz szerinte nem tudni, megvan-e az indítványhoz szükséges parlamenti többség. Osztolykán Ágnes, az LMP vezérszónoka az indítvány egészét elfogadhatatlannak nevezve arról beszélt, hogy rossz a törvényjavaslat iránya, az hamisan állítja, hogy az oktatás eredményessége javulni fog. A Fidesz frakcióvezetője két nappal később számos módosító javaslatot nyújtott be az oktatási államtitkár révén fémjelzett előterjesztéshez. Lázár János egyik indítványában például azt kezdeményezi, minden iskolatípusban központi felvételi vizsga sikeres teljesítése legyen a középfokú oktatási intézménybe történő felvétel előfeltétele.

Hoffmann Rózsa

Hoffmann Rózsa

Fideszes és kereszténydemokrata politikusok emellett kötelezően választható etika- vagy hit és erkölcsoktatás bevezetését is javasolják. Közben több civil szervezet és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is a törvényjavaslat visszavonását kérte. A Ház az ülésnap végén az új önkormányzati törvényről szóló általános vitát fejezheti be négy órában. Tállai András államtitkár előző héten, a javaslatot ismertetve azt mondta, a kormány célja egy modern, költségtakarékos és feladatorientált önkormányzatiság kiépítése. Botka László az MSZP vezérszónoka ugyanakkor a magyar önkormányzatiság felszámolásaként és a települések jogfosztásaként értékelte a javaslatot, míg Apáti István, a Jobbik vezérszónoka bejelentette, hogy pártja országos tiltakozó akciót indít a javaslat elfogadása esetén, Szilágyi Péter, az LMP vezérszónoka pedig az önkormányzatok kivéreztetésének nevezte az előterjesztést. Az Országgyűlés e heti, négynapos ülése csütörtökön ér véget.