Láng Zsolt győzött

Láng Zsolt győzött

Láng Zsolt győzöttLáng Zsolt átveszi a jegyzőkönyvet, fotó: Soós Lajos/MTI

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a II. kerületben vasárnap tartott időközi országgyűlési képviselő-választást a helyi választási iroda 98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint. A Fidesz-frakció dönthet majd arról, hogy az egyéni mandátumot szerző képviselő listás helyére kit küld az Országgyűlésbe. 

A főváros 2-es számú választókerületében a kormánypárti jelölt, ahogy a két héttel korábbi első fordulóban is, egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatoknak mintegy 58,45 százalékát (9.637 voks) megszerezte. A 100 százalékos feldolgozottságú adatokra még néhány napig várni kell a külképviseleti voksok hazaérkezése miatt, de a nagy szavazatkülönbség miatt kizárt, hogy bárki megelőzze a kormánypárti jelöltet, aki egyben a II. kerület polgármestere is. A választás így érvényes és eredményes lesz.

Második helyen, 30,55 százalékkal (5.038 voks) az MSZP jelöltje, Lévai Katalin végzett, a harmadik pedig az LMP színeiben indult Karácsony Gergely lett 6,45 százalékkal (1.064 voks). Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 3,75 százalékkal (619 szavazat), míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 0,79 százalékkal (131 szavazat). Az első fordulóhoz képest nem történt változás a jelöltek támogatottsági sorrendjében.    

A szavazáson este 7 óráig a választópolgárok 34,16 százaléka jelent meg. (A két héttel korábbi első fordulóban ekkor 39,02 százalékot mértek.)

Az Országos Választási Bizottság kedd délután tart ülést. Ekkor bontják ki a külképviseleti urnákat, és adják át a választási iratokat a II. kerületi választási irodának, hogy a le nem zárt szavazóurnába bekeverjék a külföldön leadott szavazatokat (összesen legfeljebb hármat).

Az egyéni választókerületet most megnyerő Láng Zsolt jelenleg listás képviselő az Országgyűlésben, így a Fidesz dönthet majd arról a hivatalos eredmény ismeretében, hogy a pártlistáról ki kapja meg a “felszabaduló” mandátumot. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen.