„Magyarország nem a török játékot játssza az IMF tárgyalásokkal”

„Magyarország nem a török játékot játssza az IMF tárgyalásokkal”

Cséfalvay ZoltánCséfalvay Zoltán államtitkár

Nem Törökország példáját követi Magyarország azzal, hogy pénzügyi támogatásról szóló tárgyalásokat kezdeményezett a Nemzetközi Valutaalappal. Ezt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mondta vasárnap, a brit Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Az államtitkár arra a “játékra” utalt, amelynek során Törökországnak elhúzódó IMF-es tárgyalásokkal sikerült megtartania a piac bizalmát. Cséfalvay Zoltán egyben reményét fejezte ki, hogy a Magyarország befektetésre ajánlott adóskockázati besorolását még megtartó két hitelminősítő megvárja az IMF-fel folytatott tárgyalások eredményét, illetve, hogy a pénzügyi mentőháló a jelenlegi viharos időkben hogyan segíti Magyarországot, mielőtt lépésre szánná el magát.

Az államtitkár a magyar államkötvények pénteki hozamemelkedését átmenetinek tartotta és bízott benne, hogy hamarosan csökkenhetnek a hozamok. “Úgy gondolom, hogy ez egy hirtelen reakció volt, és feltétlenül meg kell várni, a piac miként reagál. Amint azt más országoknál láttuk, alacsonyabb szinten stabilizálódik majd”.

Cséfalvay elmondta, a kormány továbbra is növekedés-központú politikát folytat majd, annak ellenére, hogy a jövő évi költségvetést immár 0,5-1,0 százalékos bővülési ütemmel tervezi szemben a korábban várt 1,5 százalékos ütemmel. Ha a kormány veszélyben érzi a költségvetési célokat, akkor – hasonlóan az áfa szeptemberi emeléséhez – nem lesz rest újabb bevételnövelő lépéseket tenni – tette hozzá.

Cséfalvay Zoltán egy esetleges kamatemeléssel kapcsolatosan elmondta: “A jegybank független intézmény Magyarországon. Amennyiben kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az a szervezet önálló döntése. És azt elfogadjuk”. Az MNB monetáris tanácsa kedden tart kamatdöntő ülést.

A Reuters tudósítása szerint a piacokon vitatott, úgynevezett “nem ortodox” gazdaságpolitikai lépésekről úgy fogalmazott, Budapest nem fél tárgyalni ezekről az intézkedésekről. “Bizonyosan tárgyalhatunk majd ezekről a válságadókról, a bankadóról, vagy a devizahitelesek végtörlesztéséről, hogy ezek helyes lépések vagy sem. De Európa egésze új kihívások elé néz és ezeknek a megoldásához meg kell osztani a kockázatokat és a terheket” – fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte azt is, az ilyen intézkedések átmeneti jellegűek, és a kormány éppen olyan reformokat hajt vére, amelyek lehetővé teszik ezeknek az adónemeknek a kivezetését 2013-tól. “A piac nagyobb bizonytalanságot lát azzal kapcsolatosan, hogy mi lesz, ha eltörlik ezeket az intézkedéseket. Több mint egy évünk van addig. Számos fontos reform közepénél tartunk, és ezeket végre kell hajtani”.

Kapcsolódó cikkek