Átadták a Pálfi István emlékérmet

Átadták a Pálfi István emlékérmet

Michel Delebarre

Rétvári Bence köszöntőjében elmondta, a díj annak a személynek adományozható, aki tevékenységével kiemelkedő módon hozzájárul az európai regionális együttműködés fejlődéséhez. Az idei díjazott a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységével és polgármesterként évek óta elhivatottan vesz részt a területi együttműködések előremutató, hatékony és fenntartható szerepének erősítésében – fogalmazott a kereszténydemokrata államtitkár.

Pálfi István emlékérem

Pálfi István emlékérem

Kiemelte, hogy az Európai Területi Társulás (ETT) az unió első jogi eszközeként keretet biztosít a határokat átszelő együttműködésre, egyben hozzájárul az uniós támogatások hatékony felhasználásához. Az eltérő tagállami szabályozások ugyanakkor gyakran akadályokat gördítettek az integráció, a határok valós megszüntetésének útjába. A Régiók Bizottsága a helyi szereplők együttműködésének megkönnyítése és a hatékony forrásfelhasználás érdekében 2006-ban kezdeményezte a jogi személyiséggel bíró együttműködési forma, az ETT létrehozását. 

Magyarországon 2010. december 16-tól a közigazgatási miniszter dönt az ETT tagi jóváhagyások kérdésében. A magyarországi székhelyű együttműködéseket a Fővárosi Bíróság veszi nyilvántartásba. Rétvári Bence szólt arról is, hogy az unió új költségvetési periódusának előkészítése során további lehetőség nyílik arra, hogy az ETT szervesen illeszkedjen az európai területi együttműködési programokba és az unió növekedést és foglalkoztatást célzó menetrendjébe, az Európa 2020 Stratégiába. Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálatának (CESCI) főtitkára a díjazottat méltatva kiemelte: Michel Delebarre nagyon sokat tett a határon átnyúló együttműködések érdekében, és polgármesterként városa, Dunkerque fejlődéséért. A város azok közé tartozik, amelyek a legtöbbet fejlődtek az elmúlt tíz év során. 

Rétvári Bence

Rétvári Bence

A díjazott megköszönve az elismerést azt mondta, hogy ismeri a képviselőt, akinek a nevét viselő díjat most kapta, Pálfi István jól látta, hogy a jövő a határokon átnyúló együttműködésben van. Európa jövője a határmenti vidékeken múlik. A Pálfi István emlékérmet Navracsics Tibor a közigazgatási és igazságügyi miniszter alapította. A bronzból készült emlékérmet a miniszter adományozza évente egy személynek. Pálfi István fideszes politikus 2006-ban hunyt el, 2004-től haláláig az Európai Parlament képviselője volt, a költségvetési ellenőrzési és a regionális fejlesztési bizottságban dolgozott.

Kapcsolódó cikkek