Kovács László

„A szocialisták kiutat mutatnak a válságból”

„A szocialisták kiutat mutatnak a válságból”

Kovács László

A szocialista politikus azt hangoztatta, “itt az idő, hogy egy új baloldali többség vezesse ki Európát a válságból, és helyes fejlődési útra, a fenntartható fejlődés útjára állítsa”. Az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett arra, hogy a 2008-2009-es pénzügyi, majd gazdasági válság szinte mindenütt Európában a baloldal választási vereségét hozta. Személyes véleménye szerint ennek az oka az lehetett, hogy bár egyik oldal sem tudta kezelni a válságot, de a baloldal – alacsonyabb jövedelmű rétegekből kikerülő – választóit a válság jobban sújtotta, így ők jobban elvárták volna a pártjuk válságmegoldó képességét.

Domino

Kovács László szerint azonban az utóbbi egy-két évben a választók egyre nagyobb aránya döbben rá arra, hogy a konzervatívok neoliberális politikája nem képes hatékonyan kezelni a válságot, és a terheket a kisjövedelmű csoportokra hárítja. Úgy látja, ez a felismerés segítette már kormányra a dán szociáldemokrata pártot, és ez a felismerés növeli a baloldal választási esélyeit Francia-, Német- és Olaszországban is. A szocialista politikus szerint ahhoz, hogy gazdaság növekedjen, a munkahelyek száma növekedjen, és erős, stabil pénzügyi rendszer jöjjön létre, több lépésre is szükség lenne. Ezek között említette a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, a “zöld”, azaz a környezetszennyezést sújtó adó bevezetését, a progresszívabb adózási rendszert, továbbá a nyugdíjalapok védelmét.

A két utóbbira utalva jelezte, hogy szerinte azokkal éppen ellentétes a jelenlegi magyar kormány politikája. Kovács László azt is hangoztatta, hogy a szocialisták álláspontja szerint a pénzpiacok nem uralhatják a társadalmat, azt szolgálniuk kell. Szavai szerint ezért nagyobb hatáskört kellene adni a pénzpiacokat és pénzintézeteket ellenőrző, már létrehozott, “de még nem nagyon működő” uniós intézményeknek, hatóságoknak. Hozzátette, támogatják egy független, európai hitelminősítő intézet létrehozását is.