December végéig megtisztul a környék

December végéig megtisztul a környék

A vörösiszapban álló emberMég mintegy hetvenezer köbméternyi vörösiszapos anyagot kell bevinni az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre, amelyet a tavaly októberi katasztrófa után a Marcal folyó medréből kotortak ki.

Antoni Miklós alezredes, az újjáépítési operatív törzs főnöke azt mondta, a Marcalból kikotort anyagot már nem az eddig használt IX-es tározóba hordják a teherautók, hanem a X-es kazettától északra kialakított átmeneti tározóba. Erre a gátak megtámasztási munkálatai miatt volt szükség, és emiatt egy időre le kellett állítani a már összegyűjtött anyag beszállítását. A múlt héten befejeződött a Marcal medrének vörösiszap-mentesítése. A folyó 60 kilométeres szakaszán a katasztrófa következtében átlagosan 15-30 centiméteres iszapréteg rakódott le a mederben és a padkán. A jogi munkacsoport a mentesítési munkák miatt az ingatlanokban keletkezett másodlagos károk elbírálásán dolgozik, a felmérést a napokban fejezik be a szakértők.

Vörösiszapal elöntött Devecser

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.