Megszüntetik a folyószámlaköltség-térítést

Megszüntetik a folyószámlaköltség-térítést

sárga malacA nemzetgazdasági miniszter helytelennek tartja azt az eddigi gyakorlatot, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és háttérintézményeinek vezetői folyószámlaköltség-térítést kaptak, ezért azonnali hatállyal intézkedett, hogy a jövőben ezt a juttatást megszűntessék.

Az NGM pénteki közleménye szerint Matolcsy György egyúttal felkérte a tárca és háttérintézményeinek a vezetőit, hogy az idén kapott bruttó húszezer forintos juttatást utalják át az Államadósság Csökkentő Alapba. Szerdán derült ki, hogy folyószámla-költségtérítés címen is kapnak pénzt egyes állami vezetők. Ez a kormany.hu-ra feltöltött dokumentumokból tűnt ki, amelyek a miniszterek, államtitkárok juttatásait összesítik. Ez a tétel az “egyéb pénzbeli juttatás adatok” között szokott megjelenni, ugyanott, ahol például a deviza-napidíjak vagy a cafeteria-juttatások.

Folyószámlaköltség-térítést lényegében azon az alapon lehet adni, hogy a munkavállaló számára nem okozhat többletköltséget, hogy a fizetését nem készpénzben kapja, hanem bankszámlára utalják neki. Ez a szabály 2007 tavaszán került be a mindenkire vonatkozó Munka törvénykönyvébe, de a köztisztviselők és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényekben már korábban is benne volt.