Téli összefogás

Téli összefogás

hókotró

Az OKF szóvivője, Petróczi Tímea arról is beszámol, hogy a téli időjárásra felkészülve a katasztrófavédelem a meteorológiai szolgálattal  és a közútfenntartókkal is együttműködik.     

Emlékeztet, hogy télen gyakori az ónos eső is, ilyenkor villanyvezetékek szakadhatnak le, faágak törhetnek le a rájuk rakódó jég súlya alatt. Komoly nehézségeket és fennakadásokat okozhat a közlekedőknek a havazás és a hófúvás is.

dugó

A katasztrófavédelem hangsúlyozza, a tél közeledtével fontos a gépjárművek műszaki felkészítése és az óvatosabb vezetés. Csak megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművel szabad elindulni, amely rendelkezik a biztonságos téli üzemeltetéshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok). Előzetesen érdemes tájékozódni az útviszonyokról és inkább a főutakat használni.

téligumi

A téli időjárás emellett a gyalogosan közlekedőktől is fokozottabb óvatosságot igényel. Veszélyforrás lehet egy lefagyott járda, a tetőkről lehulló jégcsapok és nagyobb mennyiségű hó is. A hideg időjárás és az intenzív havazás a közművekben is kárt tehet, így fel kell készülni átmeneti kimaradásokra az áram- és a gázszolgáltatásban.