illusztráció

Rács mögött az adócsalók

Rács mögött az adócsalók

rács mögöttTöbb, mint egymilliárd forint kárt okozott az államnak egy őrzés-védelemmel és könyveléssel foglalkozó kilenctagú cégláncolat, amelynek tagjait a napokban fogta el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli regionális szervezete.

A csalássorozat felderítéséhez húsz köbméternyi könyvelési iratot foglaltak le, az okozott kár fedezetéül a pénzügyi nyomozók 315 millió forint értékben biztosították a szervezet tagjainak fellelhető vagyonát, és 19 gyanúsítottat állítottak elő, közülük heten már előzetes letartóztatásba kerültek – közölte Sárközi Alexandra szóvivő.

A NAV először szeptemberben tartott házkutatást a cégcsoportnál Komárom-Esztergom megyében és Budapesten, akkor ketten kerültek előzetes letartóztatásba. A nyomozás további szakaszában kiderült, hogy a bűnszervezet középpontjában egy könyvelőiroda áll. Az őrzés-védelemmel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság több lépcsőben alvállalkozói cégeket bízott meg, azonban az alvállalkozói számlák vélhetően csak a költségek növelését és az áfa csökkentését szolgálták, nem valós tevékenységekről szóltak. A cégek megrendelései és munkavállalói létszámuk összhangban volt, úgy tűnik, semmi szükség nem volt alvállalkozók megbízására – közölte a szóvivő.

Valószínűsíthető, hogy 2007 és 2011 között a céghálózat 1,2 milliárd forint áfát csalt el. A munkavállalók után fizetendő adók és járulékok eltitkolásával okozott kár a nyomozás további szakaszában derül ki. A bűnszervezet tagjainak elfogásában és a bizonyítékok lefoglalásában ötven pénzügyi nyomozó és tizenöt pénzügyőr vett részt. Az intézkedés közben több elkövető próbált meg elszökni, Egyiküknél tízezer euró volt, a bűnszervezet menekülő vezetőjének farzsebéből pedig 700.000 forint került elő. Vélhetően úgy tervezte, szökése után “örökre” eltűnik a repülőtéren várakozó lízingelt magánrepülőjével – tette hozzá Sárközi Alexandra.