Tiszabőn is lesz Startmunka mintaprogram

Tiszabőn is lesz Startmunka mintaprogram

TiszabőTiszabőnA közfoglalkoztatás új rendszerében a Szolnok megyei Tiszabőn is elindul a Startmunka mintaprogram, miután Pintér Sándor belügyminiszter elfogadta Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott javaslatát.

A projekt úgy valósul meg a halmozottan hátrányos helyzetű településen, hogy a Törökszentmiklós és Térsége Többcélú Társulás ötvenhat ember közfoglalkoztatásához részesül támogatásban a Belügyminisztériumtól – olvasható a tájékoztatóban. A közfoglalkoztatás keretében többek között folyamatosan karbantartják majd a harminc kilométer hosszan meglévő belvízi csatornahálózatot, valamint a települést övező ötszáz hektár nagyságú árvízvédelmi területet. Ezáltal a következő tiszai árhullám levonulása felgyorsítható, így Tiszabő és a környező települések árvízi veszélyhelyzete csökkenhet. A program során kitermelt fás- és lágyszárú növényzetet a későbbiekben a kazánprogramban használják fel.

Tiszabőn

tiszabői életkép

A mintaprogram része, hogy a település közel harminc, részben lebontott ingatlanát és százötven üres, beépítetlen, kommunális szeméttel szennyezett telkét megtisztítják, egyben eltüntetik az ottani illegális hulladéklerakó helyeket. Az úgynevezett mezőgazdasági projektben pedig a közfoglalkoztatottak öt hektáron fás szárú energetikai ültetvényt telepítenek, majd gondoznak. Sikeres megvalósítás esetén az ültetvényen termesztett növények 2012-től már biztosítani tudják a közintézmények fűtését, kiváltva ezzel a magas energiaköltségeket.  A programban közfoglalkoztatási jogviszonyt létesítők segély helyett közfoglalkoztatási bért kapnak. A szakképesítéshez kötött munkakörben dolgozók havi bruttó 78.000, míg a szakképesítéshez nem kötött munkakörben foglalkoztatottak bruttó 57.000 forintot vehetnek fel.