Elfogták a pénzszállítós rablót

Elfogták a pénzszállítós rablót

sajtótájékoztatónFülöp Valter és Tóth Tamás, fotó: Soós Lajos/MTIElfogták azt a férfit, aki múlt szerda délután ellopta a munkavégzéshez használt pénzszállító gépkocsiját Budapesten, az abban lévő több mint egymilliárd forinttal együtt. A férfi társát is elfogták, és a pénz egy része is megkerült.

A hírt a budapesti rendőrfőkapitány és bűnügyi helyettese szerdán jelentette be egy sajtótájékoztatón. Arról viszont sem Tóth Tamás, sem a helyettese, Fülöp Valter nem beszélt, hogy pontosan mennyi pénz került elő.

A 37 éves Lőrincz Róbert múlt szerda délután lopta el a munkavégzéshez gépkocsit az abban lévő több mint egymilliárd forinttal együtt. A férfi a II. kerületi Medve utcából az I. kerületi Donáti utcába hajtott, majd magához vette a pénzt és egy fehér, Volkswagen Passat típusú autóval menekült tovább. A kocsit három nappal később az Üllői úton találták meg a rendőrök. A férfi ellen előbb európai, majd nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

pénzszállító

fotó: Lakatos Péter/MTI

A főkapitány azt mondta, Magyarország kriminalisztikai történetének a legnagyobb sikkasztása ez a bűncselekmény, Fülöp Valter pedig arra hivatkozva nem beszélt pontos összegről, hogy a nyomozást folytatják a még hiányzó összeg előkerítése érdekében.

A nyomozók kedd délelőtt elsőként a pénzszállító sofőrjének a társát, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is körözött V. Pétert fogták el a XVII. kerületben, majd a délutáni órákban Budapesten a sofőrt is. A sajtótájékoztatón a rendőri vezetőktől nem kérdezhettek a sajtó munkatársai és egyéni interjúkra sem biztosítottak lehetőséget. Így az MTI arra sem kapott választ, pontosan mivel gyanúsítják a sofőr társát. Róla csak annyit lehet tudni, hogy lopás és garázdaság miatt nem volt ismeretlen a hatóságok előtt, valamint azt, hogy csempészet és vámorgazdaság miatt körözték.

Fülöp Valter arról beszélt, hogy a nyomozás különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt van folyamatban, ennek a büntetési tétele 5 évtől 10 évig terjed. A két gyanúsított kihallgatásával kapcsolatban az ezredes úgy fogalmazott: “együttműködést nem tapasztaltunk”.  A rendőri vezetők arról nem beszéltek, hogyan jutottak a két gyanúsított nyomára, csupán arról szóltak, hogy öt és fél nap alatt 100 nyomozó mintegy 6000 munkaórában dolgozott az ügyön. Tóth Tamás kifejtette, olyan ügyről van szó, amelynek csak vesztesei lehetnek, akiknek bűnhődniük kell. Aki ilyen bűncselekményt elkövet, “nem lesz más belőle, mint űzött vad”.  Fülöp Valter pedig azt emelte ki, hogy a gyanúsítottak elfogásával “egy illúzióval lett kevesebb”, s ez volt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) “Mikulás napi ajándéka”. A gyanúsítottak elfogásában részt vevő rendőrök is jutalomban részesülnek.

Kapcsolódó cikkek