Az MSZP kikérné az emberek véleményét

Az MSZP kikérné az emberek véleményét

Mesterházy AttilaMesterházy AttilaMegerősítő népszavazást kezdeményez az MSZP az új munka törvénykönyvéről, amelyről várhatóan kedden szavaz a parlament. A szocialisták emellett sürgetik, hogy a kormány december 23-ig nyújtsa be az Országgyűlésnek a pénzügyi válság megoldásával kapcsolatos magyar álláspontról szóló jelentését.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető hétfőn sajtótájékoztatón elmondta, mivel a megerősítő népszavazás kiírásához az országgyűlési képviselők egyharmadának aláírása szükséges, arra kérik a Fidesz-frakció tagjait, ha csakugyan biztosak benne, hogy a kormány által kezdeményezett új munka törvénykönyve a munkavállalók érdekét szolgálja, tegyék lehetővé a referendum kiírását. Hogy az emberek véleményt mondhassanak róla.

Az MSZP emellett felkéri Schmitt Pál államfőt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem emeljen vétót ellene.

Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy a szocialisták a parlamenti szavazáson nem támogatják Darák Péter és Handó Tünde megválasztását a Kúria, illetve az Országos Bírósági Hivatal élére. Ezt nem a jelöltek személyével, hanem azzal indokolta, hogy nem értenek egyet az igazságszolgáltatási reformmal.

Az MSZP emellett azt kezdeményezi, hogy a kormány december 23-ig nyújtsa be az Országgyűlésnek az euróválsággal kapcsolatos magyar álláspontról szóló jelentését. A szocialisták ennek érdekében határozati javaslatot nyújtottak be, indítványozva, a parlament hívja fel a kormányt, hogy a pénzügyi válság megoldására irányuló javaslatokra, az európai pénzügyi stabilitás megteremtésére és az európai integráció mélyítésére vonatkozó magyar álláspont tervezetét jelentésként nyújtsa be az Országgyűlésnek december 23-ig. Ennek felelőse a miniszterelnök lenne.

A költségvetés átalakításával kapcsolatos szocialista álláspontot firtató kérdésre Mesterházy Attila a következőket nyilatkozta. Olyan módosítást tudnak támogatni, amely a munkahelyteremtést és a gazdaság növekedést szolgálja, ugyanakkor nem a legnehezebben élőket sújtja megszorításokkal.