„A kormány hozzálátott a társadalombiztosítás privatizációjához”

„A kormány hozzálátott a társadalombiztosítás privatizációjához”

Gyenes GézaGyenes Géza

A Jobbik szerint a kormány az elmúlt hónapokban hozzálátott a társadalombiztosítás privatizációjához, amelyet még ellenzékben tagadott a Fidesz és amely az ellenzéki párt szerint az egészségügy délamerikanizálódásához fog vezetni.

Gyenes Géza leszögezte, a munkáltatói egészségügyi járulék megszüntetése, valamint annak a kimondása a még elfogadás előtt álló pénzügyi stabilitásról szóló törvényben, hogy a munkabér alapján a munkáltatót terhelő fizetési kötelezettség a munkavállalót sem közvetve, sem közvetlenül nem jogosítja társadalombiztosítási ellátásra, ezek mind azt bizonyítják, hogy a kormány fel akarja számolni a jelenlegi szolidaritás alapú egészségügyet.

Gyenes Géza emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök október 19-én a Magyar Biztosítók Szövetségének konferenciáján tartott beszédében már szólt arról, hogy a kormány célja egy kétpilléres egészségbiztosítási rendszer bevezetése, amelyben egyre erősödhet a magánszektor szerepe. A Jobbik szerint ez a rendszer működésképtelen és az egészségügy délamerikanizálódásához vezet, hiszen teljesen különböző ellátást kapnak majd a gazdagok és a szegények. Ezért azt kérdezik a miniszterelnöktől, hogy milyen jövőt szán a magyaroknak.