Adományok a nyírbátori kistérség iskolásainak

Adományok a nyírbátori kistérség iskolásainak

adományokKarácsonyi ünnepséggel egybekötött adományátadást szervezett a nyírbátori kistérség csaknem hatszáz általános iskolásának a Demján Sándor Alapítvány.

Az alapítvány öt éven keresztül, évi 200 millió forintot ajánlott fel a kistérség huszonhat településén és további öt romániai településén élő gyerekeknek, akiknek a taníttatásához nem áll rendelkezésre elegendő pénz. Az adományokat a negyedik alkalommal megtartott, hagyományos karácsonyi ünnepség keretében a adták át a héten Nyírbátorban. A programban részt vevő általános iskolák egyenként 50.000 forint értékű sportszervásárlási utalványt kaptak az alapítványtól és az általa támogatott Értetek Karitatív Egyesülettől.

A Demján Sándor Alapítvány szeretne az oktatás támogatása mellett más módon is örömet szerezni ezeknek a gyerekeknek, hiszen nagyon sokuknak például nincs lehetősége színházba eljutni – mondta Szabó Éva, az alapítvány helyi vezetője.
Az alapítvány 2008-től segíti pénzbeli adományával a rászorulókat magyarországi, illetve romániai településeken, így az északnyugat-erdélyi Csanáloson, Mezőfényben, Csomaközben, Kálmándon és Börvelyen. A szervezet az adományok mellett az iskolások tanulmányait is támogatja: az általános és középiskolai tanulmányi átlaguk javítására vállalkozó, hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjat kaphatnak, de az alapítvány tanulmányi előmenetelt segítő osztálykirándulásokat és nyári táborokat is finanszíroz.

Az első évben a határon innen 2976, míg a határon túl 422 óvodás és iskolás kapott tanulmányi ösztöndíjat. Eddig tizennyolc óvoda vásárolhatott képesség- és készségfejlesztő eszközöket az alapítvány segítségével, több mint harminc millió forintért. Támogatta az alapítvány az óvodai és iskolai étkeztetést, illetve a középiskolások idegennyelvi képzését is. A középiskolások közül mintegy százan laptopot is vásárolhattak informatikai tudásuk fejlesztéséhez, fejenként százhúszezer forintos támogatásból.