Felelniük kell

Felelniük kell

kösz MALBefejezte a több halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa miatt indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya. Úgy döntött, mind a tizenöt gyanúsított esetében vádemelést javasol.

Gulyás Ildikó szóvivő pénteken arról tájékoztatott, hogy az ügy iratai megérkeztek a Veszprém Megyei Főügyészségre. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint az eljárás során a hatóság tizenöt embert gyanúsított meg közveszélyokozás, környezetkárosítás, valamint természetkárosítás bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsítottak a katasztrófa idején valamennyien az ajkai timföldgyár vezetői vagy alkalmazottai voltak.

“A minden részletre kiterjedő nyomozás során keletkezett nagy mennyiségű nyomozati iratokat és mellékleteit 2011. december 21-én a nyomozó hatóság valamennyi gyanúsított esetében vádemelési javaslattal küldte meg a nyomozást felügyelő Veszprém Megyei Főügyészségnek” – írták a közleményben.

Az ügyészségnek harminc nap áll rendelkezésére az iratok feldolgozására, a határidő szükség esetén további harminc nappal meghosszabbítható – mondta a főügyészség szóvivője. Gulyás Ildikó hozzátette, az ügyészség az iratok átvizsgálását követően, annak eredményéhez képest hozza meg a döntését. A szóvivő azt mondta, hogy “nagy terjedelmű” iratanyagról van szó. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából tavaly október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek és több száz ház vált lakhatatlanná.