Az MSZP üdvözli a DK csatlakozását

Az MSZP üdvözli a DK csatlakozását

Lukács Zoltán a Parlamentben

A Magyar Szocialista Párt üdvözli a Demokratikus Koalíció csatlakozási szándékát a január 2-ai akciójához, és minden demokratikus erőt arra kér, hogy csatlakozásával támogassa "a Magyar Köztársaság védelmében szervezett" megmozdulást.

Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes szerdai parlamenti felszólalásában jelentette be, hogy amíg odabent gálaestet tartanak az új alaptörvény tiszteletére, az MSZP az Operaház előtt fog tiltakozni ellene. Ezt követően Molnár Csaba, a Gyurcsány Ferenc vezette párt ügyvezető alelnöke jelezte, tüntetést szerveznek az Operaház elé január 2-án estére, arra az időpontra, amikor a dalszínházban az új alaptörvény tiszteletére tartanak gálaestet. Az ünnepi gálaestet állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény tizenhárom millió forintos költségét az állam biztosítja.
    
“A Köztársaságot elnyomó, a magyar társadalmat megnyomorító Orbán-rezsim hatalma ellen a legszélesebb demokratikus összefogásra van szükség. A Magyar Szocialista Párt ezért jelentette be, hogy január 2-án tiltakozó akciót hirdet a budapesti Operához” – írta közleményében Lukács Zoltán. Mint fogalmazott, a Fidesz egy tizenhárommillió forintos gálán kívánja ünnepelni a harmadik Magyar Köztársaság megszüntetését, az MSZP szerint azonban “e gyalázatos rendezvényen” demokrata részt nem vehet. A demokratikus ellenzéknek az utcán a helye, a tiltakozás a feladata.
Rögzíti, hogy az MSZP továbbra sem ismeri el Magyarország alaptörvényeként “az egyedül a Fidesz által elfogadott pártalkotmányt, és illegitimnek tekinti azt”, “az alkotmányos Magyar Köztársaság védelméért, a demokrácia megőrzéséért folytatott küzdelme pedig közös küzdelem minden demokratikus erővel, minden szabadságszerető magyar emberrel”. Az MSZP ezért üdvözli a Demokratikus Koalíció csatlakozási szándékát a parlamentben meghirdetett január 2-ai akciójához – jegyezte meg Lukács Zoltán, tudatva egyúttal, hogy az MSZP elnökségének szerdai ülése után Mesterházy Attila pártelnök egyeztetést kezdeményez minden demokratikus erővel az eseményen való együttműködésről.