„Minden gyerek lakjon jól!”

Hegedűs ZsuzsaHegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó, a Minden gyerek lakjon jól! Alapítvány kuratóriumi elnöke volt a vendége annak a keddi brüsszeli közmeghallgatásnak, amelyet Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szervezett az EP székházában.

A Minden gyerek lakjon jól! kezdeményezés célja, hogy társadalmi összefogással biztosítsa a leginkább veszélyeztetett térségekben az éhező, illetve hiányosan táplált gyermekek számára a megfelelő ennivalót az iskolai étkeztetés keretében. Megnyitó beszédében Deutsch Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a 2009-ben létrehozott alapítvány a teljes önkéntesség elve alapján működik, semmilyen tiszteletdíjat nem fizet senkinek, minden kapott segítséget közvetlenül a gyerekek támogatására fordít. A képviselő kiemelte, hogy az ínséget szenvedő gyermekek felkarolása közös felelőssége mindenkinek.

Előadásában Hegedűs Zsuzsa kitért arra, hogy a gettóeffektushoz vezető mélyszegénység jelensége Franciaországban sem ismeretlen. Felvázolt azonban olyan társadalmi folyamatokat is, amelyek a volt kommunista országokban lezajlott rendszerváltáshoz kötődnek. Így különösen szólt a munkalehetőségek beszűküléséről, az ingyenes oktatás visszaszorulásáról, a szociális felemelkedés, a szegénységből való kitörés fokozott nehézségeiről. A szociológus szerint a volt kommunista tömb országaiban – a Cseh Köztársaság kivételével – a lakosság közel egyharmada a leszakadók csoportjához tartozik.

A miniszterelnöki főtanácsadó részletesen beszámolt a meghallgatáson megjelenteknek az általa indított kezdeményezésről, amelyről megállapította, hogy az – ellentétben más, felülről szervezett segítő programokkal – hosszabb távon is fenntarthatónak tekinthető, hiszen az öntevékenységre épít. “Ez nem politika, hanem az önbecsülésről szól” – szögezte le.

Az alapítvány minden állami, önkormányzati vagy uniós támogatás nélkül, pusztán vállalatok és magánszemélyek adományait felhasználva az elmúlt években félezer településen mintegy 70 ezer gyermeket juttatott rendes élelemhez. Hegedűs Zsuzsa megjegyezte, hogy amikor a hetvenes években elhagyta Magyarországot, vidéken szinte mindenkinek volt veteményese, tartott baromfit, ez a gyakorlat azonban – miként tapasztalja – azóta szinte teljesen kiveszett. Kezdeményezése arra irányul, hogy ne csupán az étkeztetést biztosítsák – egészséges alapanyagokból – a gyerekek számára, hanem hogy a 47 legelmaradottabb magyarországi kistérségben “mikrofarmok” létrehozásával valamelyest szilárd alapokat teremtsenek az ott élő családoknak, segítve a legsúlyosabb válsághelyzetekből való kiemelkedést. Az európai parlamenti közmeghallgatás után, este a brüsszeli Balassi Intézetben tartanak beszélgetést az érdeklődőknek az “alulról indukált társadalmi felzárkóztatás” témájáról Hegedűs Zsuzsa, Schöpflin György fideszes EP-képviselő, valamint Kovács Tamás Iván brüsszeli magyar nagykövet részvételével.

Kapcsolódó cikkek