Magyarországnak ki kell lépnie az "adósrabszolgaságból"

Magyarországnak ki kell lépnie az "adósrabszolgaságból"

Lenhardt BalázsLenhardt BalázsA Jobbik arra bíztatja a kormányt, hogy lépjen ki a nemzetközi intézményrendszerben kínált sorból, az "adósrabszolgaságból", mert ez az út "a visszafizethetetlen államadóssággal sehová nem vezet".

Lenhardt Balázs, a párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: elég volt abból “pénzügyi diktatúrából”, amit az ezt mozgató intézményrendszer gyakorol, kiemelten Magyarországgal szemben. Mint mondta, látható, hogy van egy olyan hálózat a nyugati világban, amelynek élén nagy bankházak “olyan mérhetetlen befolyással bírnak, hogy országok, kormányok, népek sorosáról tudnak dönteni”.

A jobbikos politikus úgy fogalmazott, pártja egyetért azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank éléről “el kell távolítani ennek a pénzügyi hatalomnak az ügynökét, Simor Andrást”.

A képviselő álláspontja szerint Magyarország jelenleg egy olyan félgyarmati helyzetben van, ahol teljesen kiszolgáltatott a nemzetközi erőknek, olyan összehangolt támadást kénytelen elszenvedni, amelyek a különböző tárgyalásokban, kormánynak küldött levelekben, rendszeresen ismétlődő leminősítésekben mutatkoznak meg. Ez nem kormányzati és ellenzéki kérdés, az egész országnak mérhetetlen károkat okoznak – mondta.

hitelminősítés

“Olyan kényszert akarnak végrehajtani, hogy Magyarország is lépjen vissza a nemzetközi kánonba, amely a neoliberális recept szerint énekel, és ne próbáljon minimális korrekciókat se végrehajtani a gazdasági-pénzügyi rendszerében” – fogalmazott Lenhardt Balázs, aki szerint viszont ez az út nem vezet sehová.

A Jobbik képviselője arra is kitért, felháborítónak tartja, hogy azoknak a hitelminősítő intézeteknek, amelyek ezeket a károkat okozzák, évente több mint száz millió forintot kell fizetni a kötelező leminősítések miatt, miközben a jelentősebb tőkeerővel bíró országokat nem terheli ilyen kötelezettség.

Úgy vélekedett, az egész kapcsolatrendszert újra kell gondolni a nemzetközi hitelminősítő hálózattal és el kell indulni más úton. Többször felszólították a kormányt, hogy megfelelően előkészítve, de tárgyalásokat kell kezdeni az államadósság újragondolására – emlékeztetett a jobbikos politikus.