„Semmi sem szent”

„Semmi sem szent”

Kormos KataKormos KataAz MSZP szerint semmi sem szent a Fidesz számára, bárkin és bármin átgázol, ha kell, csal, ha kell, tényeket hazudtol meg; most éppen a Magyar Nemzeti Bank adatait kozmetikázza, azt sajátos értelmezésben magyarázza Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője szerint nem szakmai alapon született az MNB hétfőn közzétett jelentése az államadósságról. A jegybanki alapfeladatok ellátásával kapcsolatos szóvivői nyilatkozatot az MNB visszautasította. 

A MNB hétfői jelentése szerint 16 éve nem volt ilyen magas Magyarország államadóssága, amely a GDP 82,6 százalékát tette ki – írta Kormos Kata MSZP-szóvivő az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint “Magyarország és a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb problémáját az jelenti, hogy a Gyurcsány-korszak nyolc éve alatt a szocialista kormányok végletekig eladósították hazánkat”. Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány 52 százalékos GDP-arányos államadóssággal adta át az ország vezetését a szocialistáknak 2002-ben, ők viszont 2010-re 82 százalékra növelték az adósságot. A szóvivő közölte, hogy ezért a nemzeti ügyek kormányának egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célkitűzése volt eddig és lesz ezután is az államadósság csökkentése. “A tavalyi évben komoly eredményeket értünk el, és idén is ezen az úton megyünk tovább” – jelentette ki Selmeczi Gabriella. 

A szocialista párt szerint “felháborító és gyomorforgató”, ahogy majd két év kormányzás után még mindig az előző ciklusra mutogat a Fidesz szóvivője. Orbán Viktor pártja nem nőtt fel a kormányzás feladatához. Nyolc év populista, gátlástalan ellenzékiségét minden idők legfelelőtlenebb kormányzása követte.

Az MSZP szerint a megbukott gazdaságpolitikát kézzel-lábbal igyekszik magyarázni a Fidesz szóvivője, szerinte “az euróválság miatt az árfolyamok meglehetősen hektikusan változnak, függetleníteni kell tőlük az államadósság számítását, mert csak így kapható reális kép az ország gazdasági helyzetéről”. Az MSZP ezzel szemben úgy látja: a devizaárfolyam az Orbán-kormány felelőtlen gazdaságpolitikája miatt vált kiszámíthatatlanná. Az államadósság mértéke nyolc év alatt jelentősen nőtt, s e növekedéshez nagymértékben hozzájárult a döntően fideszes önkormányzatok adósságállománya.
    
A Bajnai-kormány felhalmozott tartalékait és a három millió ember megzsarolásából származó háromezermilliárdos magán-nyugdíjpénztári vagyont eltapsoló kormány semmilyen eredményt nem tud felmutatni az államadósság elleni harcban. Az MSZP számításai szerint a nyugdíjmegtakarítás nélkül a tavalyi államháztartási hiány 5,4 százalékos.
    
A Magyar Nemzeti Bank visszautasította Selmeczi Gabriella nyilatkozatát a jegybanki alapfeladatok ellátásával kapcsolatban. A jegybank az államadósság számítását évek óta az uniós módszertannak megfelelően végzi – szögezte le az MNB sajtóosztálya a politikus kijelentése kapcsán, amely szerint nem szakmai alapon született a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett jelentése az államadósságról.
    
Az MNB hétfőn tette közzé a pénzügyi számlák adatait tartalmazó jelentését, amely szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 2011. szeptember végén a GDP 82,6 százalékát tette ki, elérte a 22.931 milliárd forintot.
    
Az MTI-nél megkérdezett elemzők szerint elsősorban a forint gyengülése okozta az államadósság rátájának növekedését, de a mutatót felfelé tolta a Központi Statisztikai Hivatal GDP-revíziója is. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője az MTI-nek elmondta: az államadósságot forintban számolják el, azonban az állomány csaknem fele devizában van. Így elsősorban a forint gyengülése húzta fel az államadósságot a harmadik negyedév végére.
    
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője a forint gyengülése mellett kiemelte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi adatok revíziója miatt módosította a GDP-adatokat. Így a nominális GDP-adatok valamelyest csökkentek, ez is feljebb tolja az államadósság rátáját.

Kapcsolódó cikkek