Pénzt kapnak a holokauszt túlélői

Pénzt kapnak a holokauszt túlélői

menorahMegszületett a megállapodás a holokauszt túlélőinek juttatandó támogatás kifizetéséről, amelyek január első felében megkezdődhetnek.

Gál András Levente kormánybiztos és Biró Marcell közigazgatási államtitkár kedden írta alá Szabó Györggyel, Kardi Judittal és Zoltai Gusztávval a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) képviselőivel, valamint Feldmájer Péterrel, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével a holokauszt túlélőinek juttatandó támogatás kifizetéséről szóló új megállapodást – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben. Közölték, a támogatási szerződést a felek közös megegyezéssel módosították annak érdekében, hogy a Mazsök elszámolási kötelezettsége egyszerűsödjön, így a holokauszt Magyarországon élő túlélőinek juttatandó támogatás átutalása január első felében megkezdődhet a Mazsök bankszámlájára. Mint írták, a szerződés módosítására alapvetően azért volt szükség, mert “a kormány és a Mazsök közt 2007-ben megkötött támogatási szerződés szerinti elszámolást a Mazsöknek a mai napig nem sikerült maradéktalanul teljesíteni”.
    
A Mazsöknél igénybe vett külföldi közreműködő szervezet, a Claims Conference ugyanis több ponton nem tudott megfelelni a szerződés elszámolással kapcsolatos előírásainak, mellyel összefüggésben a felek a szükséges adminisztratív egyszerűsítéseket végrehajtották a jövőbeni gördülékeny együttműködés reményében – zárul a közlemény.