Előkerültek a "bizonyító erejű" dokumentációk

Előkerültek a "bizonyító erejű" dokumentációk

UzsokiEgy kivétellel mindegyik dokumentáció előkerült, amellyel az Uzsoki utcai Kórház vezetése szerint bizonyítani lehet, hogy morfintúladagolásban haltak meg betegek az intézményben. 

Golub Iván főigazgató elmondta, a gégészeti osztály 2005-2008. közötti évekből hiányzó dokumentációit a kórházi irattár kezelője a napokban, egy műanyag rekeszben találta meg abban a központi irattárban, ahol a 2002 előtti dokumentációkat tárolják. Az összesen 46 kórlap hiányzó dokumentációjából 45 került elő.

Golub Iván december elején sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy összesen 46 digitális kórlap kézzel írott része tűnt el, ezeken például az szerepel, hogy ki kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt alkalmazott. Az állításuk szerint “bizonyító erejű” dokumentumok eltűnése ügyében a kórház feljelentést tett.
A főigazgató keddi tájékoztatása szerint az intézmény a dokumentumok megtalálásáról azonnal értesítette a rendőrséget, a hatóság már le is foglalta az iratokat. Golub Iván kiemelte, nagyon örül annak, hogy megkerültek az eltűnt feljegyzések, mert ez – véleménye szerint – a rendőrségi nyomozást, illetve a kórház helyzetének tisztázását is nagyban segíteni fogja. Azt is megjegyezte, vizsgálják, hogy az eltűnt iratok miként kerülhettek összegyűjtve abba a központi irattárba, ahol nincs is helyük. Ennek kapcsán azt mondta, a dokumentumokat valaki vélhetően “felhasználta”. Így a korábban lopás, közokiratokkal és személyes adatokkal való visszaélés miatt tett feljelentésükből csak a lopást vonják vissza, utóbbi két pontban érvényben marad a feljelentésük.

A Magyar Hírlap november végén írt arról, hogy információi szerint az Uzsoki utcai kórházban morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a rendőrség. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négyszeresét-ötszörösét adták be, s ennek következtében az érintettek néhány napon belül meghaltak.
    
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztálya az ügyben ismeretlen tettes ellen, emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást.

Az Uzsoki utcai kórház annak idején, első közleményében meggyőződését fejezte ki, hogy “a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog”. Később azt írták: a nyomozás alapját képező orvosi cikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. “A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell” – közölte a kórház.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szakértőkből álló ad hoc bizottságot állított fel. A testület jogi, etikai és orvosi szempontból áttekinti a végső stádiumban lévő betegek kezelésének aktuális helyzetét, és arról a minisztérium számára jelentést készít, amelyet majd szakmai és tudományos körökben kívánnak megvitatni.