„Már senki sem gondolja, hogy Orbán ciklusokon át a helyén marad”

„Már senki sem gondolja, hogy Orbán ciklusokon át a helyén marad”

Mesterházy AttilaMesterházy Attila, fotó: Kollányi Péter/MTIAz MSZP elnöke arra számít, 2012 fordulatot hoz, és az év végére a közvélemény-kutatások is megerősítik, hogy az ellenzék le tudja váltani az Orbán-kormányt, amelyről szerinte már senki sem gondolja, hogy ciklusokon át a helyén marad. Mesterházy Attila az MTI-nek adott interjúban azt mondta, a szocialisták idén programot készítenek, hogy 2006 és 2010 után még egyszer ne fordulhasson elő, hogy az emberek nem tudják, mire szavaznak. 

Mesterházy Attila az elmúlt évet úgy értékelte, a nagy többség előtt világossá vált, hogy a Fidesz hazudott a választóknak, és egész mást tesz, mint amit ígért. Az a véleménye, hogy a demokrácia “lebontása”, a független intézmények elfoglalása, a “dilettáns” gazdaságpolitika, az egykulcsos adórendszer igazságtalansága és az új munka törvénykönyve sokak emlékezetébe beleégett, ezeket a kormány “nem mossa le magáról”. A pártelnök szerint ráadásul a kormányzati cselekvés az utóbbi hetekben irracionálissá vált. “Két héten belül elhajtani az Európai Bizottság konzervatív elnökét és az amerikai külügyminisztert, a figyelmeztetések ellenére megsérteni a jegybank függetlenségét, és elhallgattatni a Klubrádiót – noha valószínűleg kevesebbet ártott a kormánynak, mint az elnémítása – annyira ésszerűtlen, hogy politikusként nem értem, mi a miniszterelnök célja” – mondta.
    
A felvetésre, hogy bár a teljes népességben apadt a Fidesz tábora, a biztos választók körében nagy a kormánypárti fölény, az MSZP-elnök úgy reagált, már senki sem gondolja, hogy a jobboldal kurzust építve négy-öt cikluson keresztül hatalmon marad, amit másfél éve sokan elképzelhetőnek tartottak. Véleménye szerint a 2014-es Fidesz-győzelmet is a korábbinál jóval kevesebben veszik biztosra, ez fordulat, de idő kell, hogy akik csalódtak a kormányban, és elfordultak a politikától, az ellenzéket válasszák. “Arra számítok, hogy az idei év fordulópont lesz, és jövő ilyenkor egész más közvélemény-kutatási adatokat látunk. Az emberek többsége sokat várt a kormánytól, így a csalódás is nagy és még nagyobb lesz, a fideszes politikusok egy év múlva talán az utcára sem mernek kimenni” – jelentette ki.
    
Mesterházy Attila szerint az ellenzék az elmúlt hetekben értette meg és tette világossá, hogy nem eszköztelen a kormánytöbbséggel szemben. De ez nem előzmény nélkül történt – mondta. Előbb be kellett látniuk, hogy – mivel az Országgyűlés nem tárgyal ellenzéki javaslatokról, nem alakulnak vizsgálóbizottságok, a házszabály-módosítással pedig a vitalehetőség is szűkül – a megszokott parlamenti eszközök helyett “nem ortodox” megoldásokhoz szükséges nyúlni. Ebbe a körbe sorolta a szocialisták által kezdeményezett obstrukciót és az LMP decemberi 23-i megmozdulását. A pártelnök szerint mostanra tudatosult, hogy van remény a kormány leváltására, ez pedig új ellenzéki magatartást szült, amit az operaház előtti hétfői tüntetés is bizonyít. A kabinetnek hasonló tiltakozások sorozatára kell felkészülnie – jelentette ki, hozzátéve, így februárra az MSZP is évértékelő tömegrendezvényt szervez.
    
A pártelnök úgy vélte, hogy az Orbán-kormány “nem fog kapitulálni”, nem fogja visszavonni hibás intézkedéseit, ezért “meg kell dönteni, el kell zavarni”. “Orbán politikája a konfliktusok élezéséről, a harcról szól, a miniszterelnök képtelen a konszolidációra, csak az erőből ért” – mondta, megjegyezve, ezért is áttörés, hogy pártok és mozgalmak összefogásával tízezrek tüntettek az új alaptörvény ellen.
    
Az Opera előtti demonstrációval kapcsolatban kifejtette, helyes, hogy a politikusok nem akarták kisajátítani a rendezvényt. Arra az észrevételre, hogy a pártok nem maradhatnak tartósan a háttérben, mert a választásokon ők, és nem civil szervezetek indulnak majd, azt mondta, 2014-ig eldől, hogy a civil mozgalmak közül lesz-e, amely párttá alakul, vagy odaállnak valamelyik politikai erő mögé. A demokráciának jót tesz a sokszínűség, az új választási törvény viszont nem kedvez annak – tette hozzá.
    
Mesterházy

fotó: Kollányi Péter/MTI

Mesterházy Attila fontosnak nevezte, hogy az MSZP idén “elvégezve házi feladatát” programot készítsen, majd a tisztújítás után kiválassza potenciális képviselőjelöltjeit. A programalkotásról elmondta: a demokratikus rendszerbe vetett hitet veszélyeztetné, ezért nem fordulhat elő még egyszer, hogy az emberek nem tudják, mire szavaznak, mint történt az 2006-ban és 2010-ben. Szavai szerint az MSZP tanult a hibájából, és a Fidesz is tanulni fog, “miután ugyanúgy megbüntetik a választók”, mint a szocialistákat.
    
Szerinte ahhoz, hogy a demokratikus ellenzéki pártok megállapodjanak, programot kell adniuk, hogy aztán megtalálják a közös pontokat. Ennek 2013-ban eljön az ideje, hogy egy esetleges ellenzéki siker után stabil kormányzás következhessen – fűzte hozzá. Azt mondta, a hétfői tüntetés bizonyította: az alkotmányos rendszer helyreállításának szükségességében a demokratikus ellenzéki erők egyetértenek.
    
Az MSZP újjászervezése a szinte egyhangúlag elfogadott átfogó alapszabály-módosítással megkezdődött – jelezte Mesterházy Attila, kudarcként értékelve, hogy az elmúlt év nagy részében a sajtó főleg a belviták miatt figyelt a szocialista pártra. Ám a pártelnök szerint a nézetkülönbségek tisztázódtak, és azzal, hogy Gyurcsány Ferencék kiléptek az MSZP-ből, a szocialista párt nagy esélyt kapott, hogy immár egységesen “újra a startvonalra álljon”. Ugyanakkor kiemelte, hogy a szervezeti megújulást személyi változásoknak kell követniük, az új programot részben új politikusoknak kell megjeleníteniük. Ezért a márciusi tisztújításon megalakuló elnökségben és a szakpolitikákért felelős ügyvivők között országosan eddig nem vagy kevéssé ismert politikusoknak is helyet kell kapniuk a pártelnök szerint.

Kapcsolódó cikkek