Új mentőautókra költenek

Új mentőautókra költenek

mentő(archív) fotó: Marjai János/MTI

Az év végéig újakra cserélhetik az Országos Mentőszolgálat autóinak harmadát. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága az elmúlt napokban ugyanis újabb, 1,45 milliárd forintos forrást biztosított az OMSZ-nek.

Az összegből nagyjából 60-70 mentőautót vehet a szolgálat- mondta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. Ehhez a pénteken megjelent Közbeszerzési Értesítőben már ki is írták az első pályázatot, mintegy nettó 354,4 millió forintból 18, B-típusú mentőautóra (a mentőautó B-típusú jogosítvánnyal vezethető).

Az ajánlattételi határidő február 14. Az eredményhirdetés időpontja innen számítva a 20. napon, míg a szerződéskötésé az eredményhirdetést követő 10. napon lesz – olvasható az értesítőben. Győrfi Pál elmondta, január végéig szolgálatba áll harminchét korszerű esetrohamkocsi, amelyeket a tárca 849 millió forintos támogatásából vásároltak. A tárca egy másik, 574,5 millió forintos forrásából pedig 23 mentőautó beszerzése már folyamatban van.

mentős

fotó: Marjai János/MTI

December végén az az európai uniós fejlesztési program elindult, amelynek 11,5 milliárd forintos forrásából egyéb fejlesztések mellett nagyjából kétszáz mentőautó megvásárlására lesz lehetőség. Mindez összességében mintegy háromszázharminc elöregedett mentőautó kiváltását jelenti, vagyis az Országos Mentőszolgálat flottájának több mint harmada az elkövetkező időszakban újakra cserélődik – hangsúlyozta a szóvivő. Tavaly december végén mutathattak be – 2008 óta először – új autókat az OMSZ-nél. Ezek színe már – ahogy Európa sok más országában – sárga, és a járművökön a mentőszolgálat új szlogenje a “Hivatás az életért” olvasható.