"Fejezzék be a bujkálást"

"Fejezzék be a bujkálást"

Horváth CsabaAz MSZP fővárosi frakciója felszólította a kormányt, hogy azonnal oldják fel a BKV 32 milliárdos normatív támogatásának zárolását.

Horváth Csaba frakcióvezető szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, ehhez az szükséges, hogy a zárolást megszavaző fideszes országgyűlési képviselők, a tárgyalódelegációban részt vevő fővárosi képviselők kezdeményezzék az Országgyűlés azonnali összehívását, és az ülésen feloldják a zárolást.

Az MSZP követeli az Orbán-kormánytól, hogy “fejezzék be a bujkálást”, haladéktalanul kezdjék meg a tárgyalást, és eredményesen zárják le január 27-ig, hogy a BKV ne lehetetlenüljön el – mondta Horváth Csaba. A BKV-nak január 27-én jár le az MKB-nál felvett 9 milliárdos kifizetetlen hitele. Az ellenzéki párt azt is várja a kormánytól, hogy a 32 milliárdos támogatáson túl adjon további 25 milliárdos segítséget, amely elengedhetetlen a működéshez. A frakcióvezető jelezte, ennek százszorosát fizetik be a budapestiek adó formájában a költségvetésbe. Horváth Csaba arra szólította fel a főváros vezetését, hogy kapkodás helyett a budapesti polgárokhoz legyenek hűek és ne a pártesküjükhöz. Hozzátette, hogy a kormánynak nincs koncepciója a BKV helyzetének megoldására, ezért azt kezdeményezi, hogy “vegyék elő” a Demszky-Bajnai-megállapodást, amely 2010-ben 25 milliárdos többlettámogatással egymilliárdos nyereséget produkált a közlekedési cégnél.

Tüttő Kata frakcióvezető-helyettes a sajtótájékoztatón azt mondta, a BKV csődje hetek, hónapok kérdése, ezért álságos a kormány azon hozzáállása, hogy a fővárosnak meg kell állnia a saját lábán. Jelezte, hogy a központi költségvetés adóbevételeinek egyharmadát Budapesten termelik meg, a kormánynak ezt a gazdasági teljesítményt el kellene ismernie. A kormány ne lehetetlenítse el a munkába jutást, mert nem lehet reális vészforgatókönyv a BKV leállására, a BKV-nak ugyanis nincs alternatívája – hangoztatta a képviselő. Tüttő Kata közölte, hogy a BKV járulékként évi 30 milliárdot, a menetdíjbevételből pedig 18 milliárd áfát fizet, így “a BKV támogatja a kormányt”, és nem fordítva.

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció kedden jelölt egy ötfős tárgyalódelegációt, amely a kormánnyal a BKV ügyében tárgyal majd. A delegáció tagjai: Tarlós István főpolgármester, György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes, Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke és Németh Zoltán fővárosi Fidesz-frakcióvezető.