Félsiker az OVB döntése

Félsiker az OVB döntése

Karácsony Gergely

Az LMP félsikernek tartja, hogy az Országos Választási Bizottság szerdán hitelesítette öt népszavazási kérdésüket, míg egy a bérpótlékkal kapcsolatos felvetést elutasított.

A döntést értékelő Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint a testület fontos kérdéseket hitelesített, de azt nem tudta „értelmezni”, hogy miért utasították el az álláskeresési járulékkal kapcsolatos kérdést. Véleménye szerint ez a kérdés ugyanis egyértelmű a választók számára, mint ahogy az is világos, hogy egy esetleges sikeres népszavazás után milyen feladatokat róna a törvényalkotókra.
    
Karácsony Gergely hozzátette, az LMP Országos Választmánya csak később dönt arról, elfogadják-e az OVB döntését vagy újra az Alkotmánybíróságoz fordulnak az ügyben. Magyarázatként megemlítette, hogy az idővel is okosan kell gazdálkodniuk, mert ha jogerőssé válnak az OVB döntései, akkor az összes eddig hitelesített kérdésben megkezdhetik az aláírásgyűjtést. Hangsúlyozta, hogy a korábban már jóváhagyott kérdéseket egy csomagban szeretnék kezelni a szerdán hitelesítettekkel, ezért március végéig kell összegyűjteniük a népszavazás kiíráshoz szükséges kétszázezer aláírást. Hozzátette, hogy az ügyben felveszik a szakszervezetekkel és szakmai szervezetekkel a kapcsolatot, mert egy „új népszavazási mozgalmat” szeretnének elindítani.
    
Karácsony Gergely úgy számolt, hogy a népszavazásra legkorábban idén nyáron kerülhet sor.
    
Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdán az LMP öt népszavazási kérdését hitelesítette. A kérdések mindegyike a nyugdíjjal, illetve a nyugdíjjogosultsággal kapcsolatos. A kérdéseket Szél Bernadett, Schiffer András és Scheiring Gábor LMP-s politikusok magánszemélyként nyújtották be.

Ugyanakkor az OVB elutasított egy olyan, a bérpótlékkal kapcsolatos – az Alkotmánybíróságról visszaküldött – LMP-s kérdés hitelesítését, ami korábban még zöld utat kapott a testülettől. Az OVB hivatkozott az Alkotmánybíróság indoklására, amely szerint a kérdés nem egyértelmű. További négy, a munkaviszonnyal kapcsolatos LMP-s kérdést is elutasított az OVB. Az egyikkel kapcsolatban egyértelműségi probléma merült fel, míg a másik három elutasításánál arra hivatkoztak, hogy azonos tárgyban korábban már hitelesítettek népszavazási kezdeményezéseket.