Sok embert vonzott a 2018-as Békemenet, fotó: Marjai János/MTI

Békés menet vonul a kormányért

Békés menet vonul a kormányért

békemenetfotó: Marjai János/MTITöbb tízezer ember részvételével, a Himnusz eléneklése után elindult a fővárosi Hősök teréről a Parlamenthez szombat délután a kormánypárti demonstrációs menet.

A magasba tartott helységnévtáblák tanulsága szerint az ország különböző részei mellett érkeztek résztvevők Erdélyből és a Felvidékről is. A tömegben több fideszes, valamint árpádsávos zászlót is látni lehet, továbbá olyan transzparanseket is hoztak magukkal, amelyekre azt írták: “Rabok legyünk vagy szabadok?!”, “Hajrá Orbán Viktor!”, illetve “Összefogtunk, véghezvisszük!”. A téren összegyűlt, többségükben kokárdás, nemzeti színű zászlókat lobogtató emberek megtöltik az úttestet az Andrássy úton a Hősök terétől az Oktogonig. Több helyen kisebb-nagyobb csoportok várják a menetet, sokan pedig sorfalat állnak az út mentén.
    
A résztvevők között van egy olyan diákcsoport is, amelyet két szerzetes kísér. Az egyik diák az MTI tudósítójának azt mondta, az esztergomi Temesvári Perbál gimnáziumból jöttek, és az iskola szervezete az utat, miután többen jelezték, hogy szeretnének részt venni a demonstráción.
    
A mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő, Bencsik Gábor történész és Széles Gábor nagyvállalkozó kezdeményezésére szervezett tüntetésen a résztvevők a Hősök teréről a Kossuth Lajos térre vonulnak, a tervek szerint beszédet senki nem mond majd. A kormány mellett demonstrálók a korábban közzétett felhívásukban azt írták, szeretnék bemutatni, hogy nem kívánnak mást, “csak békében, egyetértésben, a demokrácia keretei között, másokat tisztelve szabadon élni”. A szervezők azokat várják a megmozdulásra, akik egyetértenek a mozgalom céljaival és akiknek “fontos hazánk függetlensége és fölemelkedése”.