X a kormány drogpolitikájára

X a kormány drogpolitikájára

XAz Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban elkészített új drogstratégiát. A szervezet szerint a korábbi kormányok elhibázott drogpolitikája után ideje volt határozott lépéseket tenni a fiatalokat különösen veszélyeztető kábítószerkérdésben.

A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezete az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kitért arra, hogy az elmúlt 4-5 évben a gyermekkorúak és a fiatalkorúak körében közel másfélszeresére nőtt Magyarországon a drogfogyasztók és kipróbálók aránya, valamint egyre több 14 év alatti fiatal nyúl kábítószerekhez. Ezek a jelenségek is alátámasztották egy új, szigorúbb drogpolitika kialakítását – mutattak rá.
    
Kiemelték, ezért is tartják jó iránynak a kormány új megközelítését, hogy az új stratégia kiemelt célja a kábítószer-használat radikális csökkentése. Ennek elérésében az eddigieknél lényegesen nagyobb szerepet kapnak majd a családok és a helyi közösségek, melyek képesek a szerhasználat nélküli életmodellt terjeszteni, az egészséges életmódot népszerűsíteni és önmagukban is védőfaktort jelenthetnek a kábítószerek kipróbálása ellen. A kábítószer-függőség okozta egészségrombolás anyagi és mentális okok miatt az egész társadalom ellen irányul. Az ellátás és a kezelés során ezért a teljes felépülést kell középpontba állítani – hangsúlyozták.
    
Az IKSZ üdvözli azt is, hogy az engedély nélküli tevékenységek szankcionálása érdekében módosították a büntető törvénykönyvet. Mint kifejtették, a büntető tényállás az új pszichoaktív anyag kínálását, átadását, forgalomba hozatalát, vagy az azzal való kereskedést rendeli büntetni, továbbá az országba történő behozatalt, onnan kivitelt és azon történő átvitelt. A fenti intézkedés kiemelten fontos, mivel a rohamosan elterjedt “designer drogok” hatásai sokkal intenzívebbek, rövid idő alatt súlyosabb egészségkárosodást idézhetnek elő, mint a klasszikus kábítószerek – mutattak rá. Kitértek arra is, hogy a decemberben elfogadott törvénymódosítás értelmében, a március 1-től hatályos új kormányrendelet mellékleteként létrehozott listán (“C” lista) lehet majd feltüntetni az új pszichoaktív anyagokat, szinte közvetlenül azután, hogy megjelennek a hazai piacon.