Négymilliárd forint a menekültügyekre

Négymilliárd forint a menekültügyekre

(archív)Magyarország csaknem 4,2 milliárd forintot fordít az idén az itt tartózkodó menekültek, menedékkérők és bevándorlók helyzetének javítására, valamint a határainak védelmére. Ezt mondta Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A támogatás forrásául az Európai Unió alapjai és a 25 százalékos hazai társfinanszírozás szolgál. Az Európai Integrációs Alap, az Európai Menekültügyi Alap és az Európai Visszatérési Alap csaknem 1,3 milliárd forintot biztosít a menekültek helyzetének javítására, beilleszkedésük elősegítésére, harmadik országbeli állampolgárok önkéntes hazatérésére, míg a Külső Határok Alap segítségével 2,9 milliárd jut a schengeni határok hatékony védelmére – tette hozzá Berta Krisztina.

A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint Magyarországon tavaly csaknem 200 ezer külföldi tartózkodott huzamosabb ideig. Közülük 90 ezren harmadik országból, vagyis nem uniós tagállamból érkezett bevándorlók voltak, beleértve a legnagyobb, mintegy 10 ezer fős kínai közösséget is.  Berta Krisztina hozzátette, 2011-ben 1500-an kérelmezték a menekülti státuszt, amelyet ezen emberek 10 százaléka meg is kapott. Tavaly 330-an tértek vissza támogatással a hazájukba, közülük 30-an kaptak segítséget ahhoz, hogy vállalkozásba kezdjenek – mondta el a helyettes államtitkár.

Tóth Judit, a Belügyminisztérium támogatáskoordinációs főosztályának vezetője elmondta, hogy az EU a harmadik országból érkezők és a tagállamokban legálisan tartózkodók védelme, az unió tagállamaiban illegálisan tartózkodók kiszűrése és a jogellenes határátlépések megakadályozása érdekében hozta létre a SOLID Alapokat, melyek a “Szolidaritás és a migrációs áramlások igazgatása” általános program keretében működnek 2007 és 2013 között. Közlése szerint a program által szétosztott támogatás 2007 és 2013 között várhatóan meghaladja majd a 20 milliárd forintot. A 2011-ben nyertes 73 projekt megvalósítására már 4,2 milliárd forintot fordít a 4 alap összesen, ezt 41 szervezet nyerte el.

A főosztályvezető hozzátette, az idén a jogszerűen Magyarországon élő, harmadik országból érkező bevándorlók társadalmi beilleszkedésének a javítására 607 millió forintot biztosít az Európai Integrációs Alap. Az Európai Menekültügyi Alap – amelynek célja, hogy a védelemre szoruló, harmadik országból érkezett állampolgárok helyzetét javítsa azáltal, hogy hatékonyabbá teszi a menekültügyi eljárást, javítja a befogadási feltételeket – 2012-ben 450 millió forintot biztosít pályázatok támogatásával – mondta el Tóth Judit.

Az Európai Visszatérési Alap több mint 231 millió forintot biztosít arra, hogy ösztönözze és támogassa a harmadik országból érkezett, az Európai Unió területén jogosulatlanul tartózkodó külföldiek önkéntes hazatérését. A Külső Határok Alap feladata a schengeni határok hatékony védelme. Ennek eléréséhez forrást biztosít a legmodernebb eszközök beszerzésére és a legjobb gyakorlatok alkalmazására, valamint a vízummal és az úti okmányok ellenőrzésével kapcsolatos fejlesztésekre. Az alap támogatásával Magyarország az idén 2,9 milliárd forintot fordít a határátkelőhelyek fejlesztésére, a zöldhatárőrizettel, határellenőrzési szakrendszerekkel kapcsolatos fejlesztésekre, valamint különböző képzésekre. A csaknem 4,2 milliárd forintnyi pályázati forrás egynegyedét a magyar költségvetés állja – hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.